Prügivedu muutub paljudele vallaelanikele uskumatult odavaks

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui seni on Viljandi vallas elav Piia Mänd maksnud prügiveo eest iga kuu umbes seitse eurot, siis edaspidi tuleb tal arve tasumiseks oodata nii kaua, kuni see kerkib vähemalt 65-sendiseks, sest väiksema summaga Eesti Keskkonnateenused arvet ei väljasta. See võib aega võtta mitu aastat.
Kui seni on Viljandi vallas elav Piia Mänd maksnud prügiveo eest iga kuu umbes seitse eurot, siis edaspidi tuleb tal arve tasumiseks oodata nii kaua, kuni see kerkib vähemalt 65-sendiseks, sest väiksema summaga Eesti Keskkonnateenused arvet ei väljasta. See võib aega võtta mitu aastat. Foto: Valdo Ots

Kui üldiselt tähendab uus hinnakiri krõbedamaid hindu, siis Viljandi valla elanikud on juba kätte saanud või kohe saavad juulist kehtima hakkava prügiveolepingu, mille järgi hakkab konteineritühjendus maksma kõigest ühe sendi.

Paistus elav Piia Mänd on üks neist, kes maksavad järgmisest kuust prügiveo eest minimaalse summa. Maikuu arvel seisis tal koos käibemaksuga 7,51, millest 4,60 oli 240-liitrise kasti tühjendamise ja 1,66 prügikasti rendi eest. Edaspidi on oodata kahesendist arvet, sest nii vedu kui kasti rent maksab täpselt sendi.

Rahvamaja juhatajana töötav Mänd märkis eile, et ta polnud sellisest uuendusest veel kuulnud, aga pidas seda igal juhul heaks uudiseks. Kuigi teda pole prügiveo senine hind suurt morjendanud, sest hoopis vesi tundub liiga kallis, on ta kuulnud teisi elanikke ka jäätmeveo maksumuse üle kurtmas.

Kahtlaselt odav

Viljandi valla keskkonnaspetsialist Elis Sild tunnistas, et selline pakkumine, nagu tegi aktsiaselts Eesti Keskkonnateenused valla prügivedaja hankel, kus osales kolm pakkujat, tuli üllatusena. «Esimese hooga ehmatasin ise ka ära, ega see nüüd mingi nali ole,» lausus Sild.

Teiste pakkujate hinnad olid olnud normaalsed ehk sellised, millega inimesed on harjunud.

Elis Sild ütles, et valla elanikud on temalt küsinud, mida see üks sent tähendab. «Kõiki pani mõtlema, et see pole võimalik, sest tasuta asju pole olemas. Ei ole tegelikult mingit konksu,» märkis keskkonnaspetsialist. Ta oli selles veendumiseks helistanud ühte kaugemasse valda, kus Eesti Keskkonnateenused veab samuti ühe sendi eest prügi.

Suuremate kastidega on siiski nipitamist. Kuni 1500-liitrise kasti tühjendamine maksab juulist küll ühe sendi, aga kuni 4500-liitrise kasti tühjendamise eest tuleb välja käia koguni 59 eurot, millele lisandub veel käibemaks. Kui praegu kehtiva hinnakirja järgi maksab see Paistus 24,81 ja Viiratsis 37,39 eurot, on hinnatõus märgatav.

Elis Sild ütles, et näiteks Viiratsi elanikud, kes varem pidasid mitme kortermaja peale kõige suuremat prügikasti, on need välja vahetanud väiksemate vastu, et olla olematute arvete saajate seas. Et Viljandi vallas on kõige enam just kuni 1500-liitriseid kaste, siis oli Eesti Keskkonnateenused hankel ka sellise pakkumise teinud.

Miks hinnad just sellised on, ei oska Sild aga kommenteerida. «See on nende ärisaladus,» lausus ta.

Eesti Keskkonnateenuste lääne regiooni juht Jaan Viljas ütles, et igas asjas on oma loogika, aga milline äriloogika on Viljandi vallas kehtima hakkavates hindades, seda ta Sakalale lahti seletama ei hakanud. «Pakkumine on analüütiline ja lähtub teatud nüanssidest,» jäi ta üldsõnaliseks.

Karm turuvõitlus

Eesti Keskkonnateenuste juhatuse liige Argo Luude ütles, et tema ei oska küll päris täpselt selgitada, miks prügivedu hakkab just ühe sendi maksma, aga märkis, et hindade languse taga on karm turuvõitlus. Kui mõni aasta tagasi oli prügiveoga tegelevaid ettevõtteid paarkümmend, siis nüüd on neid järele jäänud kolm. «Pole välistatud, et kolmgi ellu jääb,» sõnas Luude.

Seda lootust, et prügivedaja tulevikus prügi omanikule peale hakkab maksma, pole, sest kui turuvõitlus läbi saab, tuleb Luude sõnul taas õiget hinda küsima hakata. «Praegu on muude äridega peale makstud. Kindlasti ei taha enam selliste hindadega peale minna, kus kasumit ei teeni,» lausus ta.

Et ühesendiseid arveid tasa teenida, ongi osa konteinerite tühjendamisele pandud senisest tunduvalt suurem hind. «Eks see olegi see, et keegi saab ühe sendiga, aga keegi saab 10 või 15 euroga ja maksab ühesendise veo kinni,» lausus Luude.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles