Kutsekoolis kaaslast pussitanud nooruk pääses karistusest (3)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Võidus asuv Viljandi kuseõppekeskuse õpilaskodu
Vana-Võidus asuv Viljandi kuseõppekeskuse õpilaskodu Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi kohtunik tunnistas eile süüdi 16-aastase nooruki, kes oli mullu novembris Vana-Võidus asuvas õpilaskodus löönud noaga kõhtu oma kaaslast, aga vabastas kohtualuse karistusest.

Tartu maakohus tunnistas noormehe süüdi eluohtliku tervisekahjustuse tekitamises, kuid alaealisuse tõttu vabastas kohus ta karistusest ja kohaldas talle mõjutusvahendina  käitumiskontrollile allutamist üheks aastaks. Käitumiskontrolli ajal peab noormees lisaks muudele kriminaalhoolduse nõuete täitmisele lisakohustusena osalema sotsiaalprogrammis.

Menetluskulude katteks tuleb noormehel tasuda 585 eurot.

Karistusest vabastamist ja käitumiskontrollile allutamist koos kohustusega osaleda sotsiaalprogrammis taotles eilsel kohtuistungil ka süüdistuse esitanud prokurör Triin Tumala.

Kohus arvestas asja lahendamisel sellega, et alaealise toimepandud kuriteo puhul pole esmatähtis karistamine, vaid uue kuriteo toimepanemise ärahoidmine. Süüdistataval puudub varasem kokkupuude kriminaalse käitumisega ja tema süüd kergendab puhtsüdamlik kahetsus.

Eelmise aasta 1. novembril kella 23.30 ajal laekus häirekeskusele teade, et Viljandi kutseõppekeskuse õpilaskodus lõi 16-aastane alkoholi tarvitanud noormees noaga kõhtu teisele õpilaskodu elanikule, samuti 16-aastasele noormehele. Kannatanu viidi raviasutusse. Politsei pidas kohapeal lööja kinni. Juhtunu täpsemate asjaolude väljaselgitamiseks alustas Viljandi politsei kriminaalmenetlust.

Selles kriminaalasjas kohtus riiklikku süüdistust esindanud prokuröri Triin Tumala sõnul on uurimise käigus välja selgitatud, et tegemist oli toakaaslastega, kes tarbisid tol päeval alkoholi. Menetlusmaterjalidest nähtub, et mingil hetkel võttis üks noormeestest teadmata põhjusel noa, ärritus teise noormehe öeldud sõnade peale ja lõi omavahelise rüseluse käigus toakaaslast noaga kõhu piirkonda, tekitades talle raske tervisekahjustuse. „See juhtum on kindlasti õpetlik mitte ainult kõnealuse kriminaalasja menetlusosalistele, vaid kõikidele noortele, kes lähevad alkohoolsete jookide tarbimisega liiale. Lisaks pean vajalikuks meelde tuletada, et alaealistele on alkoholi tarbimine keelatud,“ kommenteeris prokurör Triin Tumala.

Eilsel kohtuistungil ütlesid menetluspooled pärast otsuse kuulutamist, et nad ei soovi otsust vaidlustada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles