Spordihoonet rõhusid hanged

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaühingu Matsikatus töötajad puhastasid eile spordihoone katust. Kohati oli seal lume paksus kaks meetrit.
Osaühingu Matsikatus töötajad puhastasid eile spordihoone katust. Kohati oli seal lume paksus kaks meetrit. Foto: Elmo Riig

Viljandi spordihoone ragises eelmisel teisipäeval kurjakuulutavalt, kui töömees hakkas kahe meetri kõrgusi hangesid maja otsast alla kühveldama.

«Maja tegi üsna koledaid hääli,» nentis Madis Rand, kes on osaühingus Matsikatus ühtaegu nii omanik, juhataja kui töömees.

Eile ennelõunal otse spordihoone katuselt «Sakalale» telefonitsi intervjuud andnud Rand rääkis, et loodab töö lõpetada täna või homme.

Spordihoonele järgnevad lasteaiad

Madis Rand töötab spordihoone vana osa katusel ning seal on lume paksus küündinud mõnes kohas üle kahe meetri. «Keskmiselt jääb see meetri ja 1.20 vahele,» täpsustas ta. «Lumi on tihe, nii et ei saa kohati plastlabidaga kättegi.»

Viljandi linnavalitsuse majandusameti peaspetsialisti Jaan Lukase väitel oligi spordihoone vana osa linnale kuuluvatest majadest kõige raskema ja hoonele kõige ohtlikuma lumekihi all. Järgmisena ootavad koormast vabastamist Männimäe lasteaiad.

«Mõlemad hooned on U-kujulised ja nurkadesse tekivad meetrikõrgused hanged,» selgitas Lukas. «Need tuleb sealt alla saada.»

Spordihoonet haldava Viljandi Spordikeskuse juhi Mati Jürissoni sõnul ongi kõige ohtlikumas seisus need hooned, kus pole betoonlage.

Enne nädala lõppu tuleks puhtaks saada ka spordihoone uue osa katus, kus Jaan Lukase ütlemist mööda on lund palju vähem. «Kohati on isegi katust näha,» lausus ta. Paraku saab sealt lund lükata ainult maja pangapoolsele küljele, mis tuleb enne puhtaks teha.

Viljandi järve ääres ellingul, staadioni olmehoonel ning tribüüni varikatusel on lund arvatust vähem. «Tuul ajab sealt lume maha,» ütles Jürisson.

Lukase sõnul on ellingul küll suur katusepind ja betoonlage pole, kuid lumi pole hoonele ohtlik.

Lumetõrjujal tööpuudust pole

Spordihoone katusel rassiv Madis Rand tunnistas, et tööpuudust tal ei teki, sest lisaks linnale ootavad tema katusel töötamise oskusi eramajade omanikud.

«Sakala» vahendusel pakkus eelmise aasta viimases lehes ennast katustelt lund maha ajama üheksa inimest ning Ranna arvates peaks neile kõigile tööd jätkuma.

Peale hoonete on paks lumi ohtlik inimestele, kes satuvad maja räästa alla. Kiires korras tuleb seetõttu ajada lumi maha maagümnaasiumi hoonete ning nende naabruses seisva huvikooli katuselt.

Lume raskuse all on tänavu Eestis sisse vajunud paari lauda katus ning Pärnus langes aastavahetusel kokku spordihoone.

SELGITUSED

Ülle Murro,
meteoroloog

Arvutasin põllult võetud lume järgi, et kui lumikatte paksus on pool meetrit, teeb see ühe ruutmeetri kohta raskuseks sada kilogrammi. Tugevalt tuisanud kohtades on lumi tihedam ja seega raskem ning muidugi kaalub rohkem katuse äärtes sooja õhu mõjul jäiseks sulanud lumi.

Jaan Lukas,
linna­valitsuse ametnik

Meil pole sellist ohtu, et mõni katus võiks kokku kukkuda, nagu juhtus Pärnu spordihoonega. Lükkame katustelt lund ja loodame väga, et ei jää sellega hiljaks. Ohtlikuks muutub olukord siis, kui ilm läheb sulale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles