Pagana koopani tuleb endal tee sisse käia

Sigrid Koorep
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karksi põrguhaua koobas Halliste ürgorus on rahvajuttude järgi vanapagan Lasna eluase. Kuigi koopad on alles, on muistsel ajal seal elanud paganad Karksi kandist jalga lasknud. Nad ei kannatanud välja orelimängu ja kirikulaulu ning pagesid Pärnumaa metsadesse.
Karksi põrguhaua koobas Halliste ürgorus on rahvajuttude järgi vanapagan Lasna eluase. Kuigi koopad on alles, on muistsel ajal seal elanud paganad Karksi kandist jalga lasknud. Nad ei kannatanud välja orelimängu ja kirikulaulu ning pagesid Pärnumaa metsadesse. Foto: Taavi Purtsak

Kui seltskonnas läks arutamiseks, kuhu kanti see rahvajuttude põrgupõhi õieti jääb, jõuti järeldusele, et küllap märgib toda kohta liivapaljandile alles jäänud pisike auk Sokaoru nõlval. Ent mis on siis ordulinnuse varemete ligidal asunud koobas?

Rahvajuttudest on teada, et Halliste jõe oru kaldal Karksist Vana-Karisteni on neli põrguaugu mäge. Esimene on teisel pool Karksi vana lossi, teine Polli mõisa all Mägiste talu kohal, kolmas Abja mõisa lähedal kõrtsi taga ja neljas Vana-Kariste Koodiorus. Nende mägede sees olevat ennemuiste vanapaganad elanud. 

Lasna eluase 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles