Ülikoolid liitsid jõud tulevikule mõeldes

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe kooli koostööst võidavad eelkõige tudengid.
Kahe kooli koostööst võidavad eelkõige tudengid. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Tartu ülikooli nõukogu kinnitas Viljandi kultuuriakadeemia ning Eesti muusika- ja teatriakadeemia pärimusmuusika ühisõppekava rakendamise, mis muudab kahe ülikooli koostöö muusika ja teatri erialadel senisest ulatuslikumaks.


Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia direktori Anzori Barkalaja sõnul on koostöö eesmärk eelkõige mõlema kõrgkooli muusika ja teatri valdkonna kompetentsuse ühendamine, et pakkuda tudengitele parimat õpet.

«Muusikapedagoogika osas on juba tükk aega selge, et näiteks muusikakoolide võrgustikus töötavad pilliõpetajad pensioneeruvad ja lahkuvad meie hulgast lõplikult kiiremini, kui meie kaks kooli suudavad uut järelkasvu peale koolitada,» kõneles Barkalaja. «Kahasse annab siin midagi välja mõelda — kaks pead on ikka kaks pead, nagu vanarahvas ütles. Suuresti on ju küsimus õpetajate koormuses ja leivas, mida väiksemates linnades kitsalt spetsialiseerudes napib.»

Hoidutakse raiskamisest

Direktor rääkis, et kaks kooli saavad üle vaadata oma õppekavad ning võimaldada tudengitel omandada näiteks nii pilliõpetaja kui kooli muusikaõpetaja kutse.

«Peamine on kahe kooli ühistöös katta kogu Eesti muusika- ja etenduskunstide valdkonna vajadused, vältides seejuures katteta alasid ning hoidudes dubleerimise kaudu raiskamisest,» lisas Anzori Barkalaja.

Standardid ühtlustuvad

Ka muusika- ja teatriakadeemia õppe- ja teadusprorektori Margus Pärtlase sõnul on kahel ülikoolil ühishuvisid.

«Tihedam koostöö aitab ressursse mõistlikumalt kasutada ning ühtlustada vastuvõtutingimusi ja muid akadeemilisi standardeid, samuti ei saa alahinnata sünergiat, mis tekib kahe ülikooli üliõpilaste tihedama lävimise korral,» märkis Pärtlas.

Ülikoolid plaanivad välja töötada muusikapedagoogika ühise õppekava vähemalt magistriastmes. Samuti on kavas moodustada töörühm edasiste koostöövõimaluste leidmiseks teistel muusika- ja etenduskunstide erialadel. Üldeesmärk on läbi vaadata kogu süsteem.

Esimene pärimusmuusika magistriõppekava vastuvõtt on järgmisel aastal. Muusikapedagoogika ühisõppekava vastuvõtt peaks algama 2012/2013. õppeaastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles