Vello Salum on Pilistvere kiriku saunamees

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Salum on uhke, et Pilistveres asub Eesti kõrgeim maakirik. Selle tornikiivri taastamisse 1990. aastal andis ta suure panuse.
Vello Salum on uhke, et Pilistveres asub Eesti kõrgeim maakirik. Selle tornikiivri taastamisse 1990. aastal andis ta suure panuse. Foto: Egon Valdaru / Sakala

Kohtume Vello Salumiga detsembri alguse muinasjutuliselt kaunil ja kargel õhtupoolikul, mil Pilistvere kiriku taha vajuv päike on taeva punaseks värvinud.

Vana mees on sõbralik ja jutukas. «Nüüd olen kommionu ja saunamees,» teatab endine kirikuõpetaja naerulsui. «Lapsed küsivad ikka, kas mul kommi on. Ega täiskasvanud ka maiusest ära ütle ja mida muud ongi ühel vanapoisil pensioniga teha.»

Mind võõrustava peremehe laual on kommid ja küpsised, tassides aurab raudrohutee. Oleme Pilistvere pastoraadihoones, kuhu vaimulik on kogunud hulga piirkonna ajaloost ja Uku Masingust kõnelevat materjali.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles