Suurim palgakasv terendab Viljandis järgmisel aastal lasteaednikele

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure-Jaani valla lasteaia Sipsik ruumid rekonstrueeriti ning töötajaid võib tuleval aastal oodata 21 protsendini küündiv palgatõus.
Suure-Jaani valla lasteaia Sipsik ruumid rekonstrueeriti ning töötajaid võib tuleval aastal oodata 21 protsendini küündiv palgatõus. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kui Eesti riigi valitsuskoalitsioon peab tähtsaks järgmisest aastast tõsta õpetajate, kultuuritöötajate ning siseturvalisuse valdkonnas töötavate ametnike palka, siis Viljandimaa omavalitsused tahavad kergitada lasteaiatöötajate tasu.

Viljandi linnapea Ando Kivibergi sõnutsi on lasteaiaõpetajate palk üldhariduskoolide õpetajate omast tublisti maha jäänud ja omavalitsus soovib samm-sammult aidata selle tõusule kaasa. «Ja kindlasti puudutab see küsimus ka huvihariduse õpetajaid. Võrreldes riigi rahastatava üldharidusega on see mahajäämus ikkagi väga ebaõiglane,» leidis linnapea.

Protsentidest on veel vara rääkida

Ando Kivibergi ütlemist mööda loodetakse tõsta ka mõnede sotsiaalvaldkonna ametnike ning nii-öelda otse põllul töötajate tasu. «Vaatame iga ametnikku eraldi. Aga üleüldist palgatõusu me ei kavanda ning püüame tõsta seal, kus näeme, et see on vajalik.»

Tänavu oli omavalitsustöötajate keskmine palgatõus viis protsenti. «Kui palju see saab olema järgmisel aastal, sõltub väga palju võimalustest ja majandusprognoosidest, mida linn oma eelarve kavandamisel arvesse võtab.»

Küsimusele, kas uue aasta keskmine palgatõus jääb samuti viie protsendi piiresse, vastas linnapea, et ei julge seda öelda.

Ka Viljandi vallavanem Ene Saar ja Suure-Jaani vallavanem Tõnu Aavasalu nentisid, et soovivad enim tõsta palka lasteaiaõpetajatel, nende abidel ja juhatajatel.

«Oleme eelarve finantsstrateegia koostamise staadiumis ning arvestanud, et kogu palgafondi suurus kasvab igal aastal viis protsenti,» rääkis Ene Saar. «Meie eesmärk on, et lasteaiaõpetajate palgad kasvaksid rohkem kui teistel, et ei suureneks palgavahe kooliõpetajatega. Aga täpsemalt ma ei oska öelda, sest eelarve koostamine alles algab.»

Küsimusele, kas on ka teisi, kelle palgad võiksid rohkem tõusta, vastas vallavanem, et sellest on vara rääkida. «Esimesel finantsstrateegia lugemisel oli viis protsenti palgafondi tõusu ning see, kellele viis ja kellele vähem, täpsustub hiljem.»

Palkade vahel on suured käärid

Viljandi valla finantsosakonna juhataja Tiina Jaksi tõi välja, et lasteaiaõpetaja palk on 670 ning õpetaja abil 500 eurot. Seevastu täiskohaga kooliõpetaja palk ilma klassi juhendamiseta on 800 eurot.

«See vahe on korralik,» tõdes Ene Saar ning lisas, et kooli- ja lasteaiaõpetajate palga vahe võiks ideaalis olla saja euro kanti. «Meie eesmärk on, et kui riigieelarvesse tuleb õpetajate palgatõus, peame leidma selle vahe ning tõstma (lasteaiaõpetajate palku – toimetus) veelgi.»

Aavasalu sõnutsi näeb Suure-Jaani valla eelarvestrateegia ette, et lasteaiaõpetajate, -juhatajate ja õpetaja abide palgad võivad kasvada kuni 21 protsenti. «Kava esitame septembris volikogule ning otsus ei ole veel vastu võetud,» lausus ta.

See tähendaks, et praegu 735 eurot saava lasteaiajuhataja töötasu võiks tõusta 900 euroni, lasteaiaõpetaja oma 628-lt 800 euroni ning õpetaja abi palk 420-lt 462 euroni.

«Aga muus osas prognoosime töötajatele kuni kümme protsenti palgatõusu,» ütles Suure-Jaani vallavanem.

Tänavu kerkis kõigi valla palgal olevate inimeste töötasu viis protsenti. «Kui riik on õpetajate palka tõstnud, oleme ka ise tasakaalukamalt protsente tõstnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles