Kommentaar: Euroopa Liit näitab end Ukrainas mannetuna

, kohaliku poliitika veteran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kukk
Jüri Kukk Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Juba neljandat nädalat Ukrainas vältavad meeleavaldused president Viktor Janukovitši ja valitsuse vastu on ilmselt üllatus ka Kiievi võimuladvikule. Loobudes assotsiatsioonileppest Euroopa Liiduga ja eelistades tolliliitu idanaabriga, ei osanud too arvatagi, kui kurja kassi ta kotist välja laseb.

Praegu on veel vara arvata, kas kriis lõpeb Euroopa või Vene suuna eelistamisega. Siiski on juba võimalik juhtunust järeldusi teha.

Esiteks, pärast ränka majandus- ja rahanduskriisi pole Euroopa Liit enam nii atraktiivne nagu neil päevil, kui Balti riigid selle liikmeks said. Hea näide on Türgi, kes veel mõne aasta eest üritas jalga Euroopa ukse vahele saada, olles nõus isegi inimõiguste parandamise ja osalise kurdide kui rahvuse aktsepteerimisega, kuid kes praeguseks on Vanasse Maailma kolimise suhtes märgatavalt leigemaks muutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles