Maavanema institutsioon on oma aja ära elanud

Taavi Pukk
, Keskerakonna pressisekretär, Surju vallavolikogu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Pukk
Taavi Pukk Foto: Erakogu

TRÜKKIDES GOOGLE’I otsingumootorisse sõnapaari «politiseeritud maavanemad», saame 0,17 sekundi jooksul umbes 4360 vastet, millest kohe esimesed on tuntud ühiskonnategelaste ja arvamusliidrite mureavaldused selle üle, kuidas maavanema amet hakkab ammenduma ning avaliku ruumi politiseerimine hirmutab ühiskonda.

Märkimist väärib ka see, et juba 1998. aastal kirjutas ühenduse Res Publica toonane peasekretär Tõnis Kons maavanema institutsiooni tarbetusest. Praegune Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) valitsuskoalitsioon ei taha aga poole sõnagagi kuulda sellest, et maavanemad ei tohiks (kohalikel) valimistel kandideerida. Veelgi vähem tahetakse kuulda maavanema institutsiooni kaotamisest.

TÕENÄOLISELT EI osatud maavanema rolli kohalike valimiste kontekstis õigesti hinnata enne Toomas Kivimägi suurt häälesaaki 2009. aasta kohalikel valimistel Pärnus. Täpsuse huvides on aga paslik meenutada: Kivimägi sai ametisse tänu sellele, et vaid nädal pärast valimisi võeti riigikogus vastu seadusmuudatus, mille kohaselt võib omavalitsuse üle järelevalvet teinud riigiametnik asuda tööle omavalitsuses, sealhulgas vallavanema või linnapeana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles