Vabatahtlikud päästavad tänavakasse

Gert Kiiler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendus Loomade Vabatahtlikud otsib Viljandis abilisi, kes oleksid valmis üles tähendama siinseid tänavakasse ning aitama neil uut kodu leida.
Ühendus Loomade Vabatahtlikud otsib Viljandis abilisi, kes oleksid valmis üles tähendama siinseid tänavakasse ning aitama neil uut kodu leida. Foto: Gert Kiiler

Eelmisel aastal loodud üleriigiline ühendus Loomade Vabatahtlikud otsib oma tegevuse laiendamiseks Viljandi maakonnast abilisi.

Ühenduse asutaja ja ühe koordinaatori Anneli Sepa sõnul püüavad nad ühendada ühesuguste eesmärkidega inimesi, kes on seni vaid oma hinges loomade päästmisele mõelnud, ning juhendada ja õpetada hoiukodude omanikke.

Samuti tahavad nad parandada loomapidamiskultuuri ning mõjutada loomaomanikke oma lemmikute eest paremini hoolitsema.

«Meie tegevus on suunatud tänavaloomade arvu vähendamisele: päästame hulkuvaid kasse, paigutades nad päriskodu leidmiseni hoiukodusse,» selgitas Anneli Sepp.

Hoiukodus tehakse kassidele parasiiditõrjet ning nad saavad vajalikku ravi. Ka tegelevad ühenduse liikmed vaktsineerimise ja steriliseerimisega.

«Vajaduse korral muretseme hoiukodu kassile ka toidu ja liiva ning muud vahendid. Seega sobib meie päästetud kasside hoiukoduks ka vaese üliõpilase elamine,» lisas ta.

Kõik ühenduse liikmed tegelevad loomade päästmise tööga oma vabast ajast ja tahtest ning majanduslikku kasu nad sellest ei saa. Ühenduse tegevuse majanduslik pool põhineb vaid annetustel, samuti on vabatahtlikke toetanud loomakaitse selts.

Sada õnnelikku kassi

Loomade Vabatahtlike tegevust koordineerivad inimesed, kes on juba pikka aega loomade päästmisega tegelnud. Ühenduse liikmed on aga Eesti inimesed, kes austavad loomakaitse seadust.

«Meil on kogu Eestis koordinaatorid ja igal neist on oma piirkond, mida ta jälgib ja kus hulkuvaid kasse üles tähendab. Jõudumööda proovitakse neid siis ka aidata,» kõneles Anneli Sepp. Ta kinnitas, et enne kui kassi tänavalt kinni püüdma hakatakse, veendutakse alati, et tegemist on ikka kodutu loomaga ja tal pole pisikesi poegi.

Viljandile lähim koordinaator töötab Sepa sõnul praegu Tõrvas ja seetõttu oleks tore, kui mõni vabatahtlik leiduks ka Viljandis.

«Muidugi teeme koostööd kohaliku loomade varjupaigaga ja üldse kõigi organisatsioonidega, kes järgivad loomakaitse seadust ja on valmis koostööks ning kes väärtustavad looma elu,» lisas ta.

Et ühenduse Loomade Vabatahtlikud liikmed tegutsevad mitmel pool Eestis, võib nende vahendusel nii mõnigi loom endale uue kodu leida hoopis teises Eesti otsas. Üks kass on Anneli Sepa jutu järgi niimoodi isegi Soome jõudnud.

Esimese poolteise tegutsemiskuu jooksul tõid vabatahtlikud tänavalt ära 13 kassi, kellest kuus said õige pea uue kodu. Nüüdseks on vabatahtlikud tegutsenud juba aasta aega ning aidanud rohkem kui sadat kassi, kellest enamiku on nad ise tänavailt päästnud.

Steriliseerimine on tähtis

Anneli Sepp kutsub ühendusega Loomade Vabatahtlikud ühendust võtma ka neid, kes on plaaninud mingil põhjusel kodulooma magama panna, näiteks kui tolle omanik on surnud või kolib ära.

«Selle asemel et minna kohe loomaarsti ukse taha surmasüsti küsima, võiks aegsasti meie poole pöörduda. Ehk õnnestub meil loomale uus kodu leida,» kõneles ta. «Samuti võiksid meiega kontakteeruda inimesed, kes toidavad hulkuvaid kasse ja arvavad, et nood vajavad steriliseerimist.»

Sepa sõnul ongi üks suuremaid probleeme see, et hulkuvad, aga ka kodukassid pole steriliseeritud. «Tahame teadvustada inimestele kodulooma steriliseerimise tähtsust. Ka opereerimata kodukass «toodab» hulkudes juurde soovimatuid pesakondi.»

Alates tänavu aprillist annavad ühenduse Loomade Vabatahtlikud liikmed soovijatele vaid vaktsineeritud ja kiibistatud kasse ning seetõttu peavad nood arvestama nende kulude tasumisega.

Anneli Sepp soovitab kõigil oma kassid ära kiibistada, et nende kadumise ja leidmise korral oleks lihtne omanik üles otsida. Tõsi, kiibistamine pole just odav, Viljandis maksab see teenus praegu 500 krooni.

Ehkki ühingu põhirõhk on pandud kassidele, aitab ta vajaduse korral ka kodutuid koeri. Paraku näitab elu, et kodutud kassid on tunduvalt suurem probleem.

ABI

Kes soovib aidata kodutuid kasse, saab teha annetusi Eesti loomakaitse seltsi kontole 10220023863010, märgusõna «Päästa loom».

• Lisainfot ühenduse Loomade Vabatahtlikud tegemiste ja sellega liitumise kohta saab aadressilt www.otsibkodu.ee või üldmeililt info@otsibkodu.ee.

Allikas: «Sakala»

ARVAMUS

Triinu Priks,

Viljandi varjupaiga töötaja

Loomade Vabatahtlikud on vist kõige uuem ühing, mis tegeleb kasside abistamisega. Teeme temaga koostööd samamoodi nagu kõigi teiste samas valdkonnas tegutsevate ühingutega ja aitame teineteist. Paraku on Eestis probleemseid kasse ikka rohkem, kui ühingud nendega tegelda jõuavad. Seetõttu tavapärases mõttes konkurentsist sel alal rääkida ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles