Omavalitsused ootavad laiskuse asemel vastuseid

Neeme Suur
, riigikogu liige Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Suur
Neeme Suur Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

OKTOOBRIKUU lõpupäevil andsin riigikogus üle otsuse-eelnõu, millega sotsiaaldemokraadid tegid ettepaneku moodustada parlamendi juurde omavalitsusreformi probleemkomisjon.

Ma tean väga hästi, et ühe järjekordse komisjoni loomine ei pruugi olla ülearu populaarne ettepanek. Samas olen sügavalt veendunud, et omavalitsuspoliitika vajab senisest oluliselt rohkem arutelu ja seda ka laiemal poliitilisel pinnal.

Praegu ütlevad ju spetsialistid, et omavalitsused vajavad sisulisi muudatusi, ja sedasama väidavad ka omavalitsused ise. Teisalt ei muutu mitte midagi, sest mõlemad valitsuserakonnad püsivad jäigalt oma arvamuse juures. Regionaalminister on juba kaks korda tulnud enne kohalikke valimisi välja omapoolsete mõtetega. Enne eelmisi valimisi ei jõutud kuskile. Kas nüüd siis jõutakse?

Kui Vallo Reimaa jõudis regionaalministrina haldusreformi suhtes kokkuleppele juba üpris lähedale, tõrjuti ta valitsusest ruttu kõrvale. Nüüd on põhjust küsida, kuidas seekord läheb. Kas 2013. aasta sügiseks jõutakse reformini või suudavad poliitilised jõud vähemalt mingisugustes ühistes seisukohtades kokku leppida ja need kirja panna?

Edasiminek oleks isegi see, kui kirja saaksid punktid, milles ollakse täiesti eri meelt. Rahvas saaks lugeda ja oma järeldused teha. Samuti oleks võimalik oma järeldusi teha regionaalministril.

RIIGIKOGUS ON omavalitsuspoliitika põhiseaduskomisjoni töövaldkond. Samas on riigikogu juba aastaid jäänud asjakohasest arutelust kõrvale. Eelmise riigikogu koosseisu lõpupäevil leidis aset küll omavalitsuspoliitika arutelu riikliku tähtsusega küsimuse tähe all, paraku ei sündinud sellest midagi.

Tänavu kevadel käisid omavalitsused välja riigireformi tegemise vajaduse ja esitasid riigikogu esimehele sellesisulise deklaratsiooni. Kahjuks ei ole põhiseaduskomisjon seda pöördumist arutanud. Komisjon ei ole tegelnud ka regionaalministri nii-öelda kuue variandi algatusega ega justiitsministri kavatsusega töötada välja riigireformi põhimõtted.

Ma ei kritiseeri põhiseaduskomisjoni tööd. Temal on juba valmis seaduste ja esitatud eelnõudega küllalt tegemist. Juhin lihtsalt tähelepanu sellele, et riigikogus ei käi omavalitsuspoliitika teemadel süstemaatilist arutelu. On küll omavalitsuste ja regionaalpoliitika toetusrühm, kuid see töövorm ei ole osutunud nii tõhusaks, et teemat fookuses hoida.

Kahtlemata oleks märksa kindlam lahendus luua eraldi komisjon, kus saaks probleeme süvitsi käsitleda. Meie ettepaneku kohaselt oleks tegu ajutise komisjoniga, mis saab kindla ülesande ja töö tähtaja.

NÄHES MUREDE mäge, mis linnade ja valdade ees aina kõrgemaks kerkib, on sotsiaaldemokraadid valmis nii omavalitsustele kui regionaalministrile appi minema. Me ei saa jääda ootama järgmisi riigikogu valimisi lootuses, et oleme siis valitsuses ja võime ise härjal sarvist haarata. Me loodame, et ministri soov lõpuks lahendusteni jõuda on siiras ja mitte poliitiline pseudotegevus.

Omavahelistes vestlustes riigikogu koridorides on selgunud, et suur hulk koalitsioonierakondadest pärit kolleegegi saab aru muudatuste vajadusest. Aga paljud ka ei saa.

Ma ei taha hästi uskuda, et tegu on maailmavaatega, kui riigikogu liige räägib, et omavalitsustel pole häda midagi, nad saavad hakkama küll, tehku omavahel koostööd, kui tahavad, ja see ongi demokraatia. Pigem kipun arvama, et tegemist on poliittehnoloogiaga: paljude väikeste ja nõrkade omavalitsustega manipuleerida on tunduvalt lihtsam kui vaielda tugevate maakondadega.

Minu sotsiaaldemokraadist kolleeg Andres Anvelt pani omavalitsuste probleemide ignoreerimise sündroomile hoopis lihtsama diagnoosi. «Mitte liberaalsus, vaid puhas laiskus,» ütles ta. Ehk siis: kui sinu teismeline laps jätab toa koristamata ja teatab sulle, et ta on toa puhtuse osas liberaal, on see tegelikult laiskus.

Kas on võimalik eitada omavalitsuste probleeme väitega, et see on ongi liberaalsus? Omavalitsused ootavad vastuseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles