Koolipäeva hakul jõuab Tarvastusse pungil buss

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõita soovijad peavad tihti bussi trügima ja istuma saamine on muutunud luksuseks.
Sõita soovijad peavad tihti bussi trügima ja istuma saamine on muutunud luksuseks. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Soelt Tarvastu gümnaasiumi käivatele õpilastele näib ebaõnnena, et koolibuss enam nende kodu juures peatust ei tee.

Kivilõppest ja selle ümbruskonnast inimesi peale korjavas valla koolibussis on 16 iste- ja 7 seisukohta ning kui see Soele jõuab, on need täidetud. Nii otsustati eelmise õppeaasta keskel, et seal sõiduk enam ei peatu.

Tarvastu valla majandusnõuniku Rein Antoni sõnutsi sündis otsus seepärast, et sõitjaid ei jätkunud. «Buss sõidab pikka aega pooltühjalt, ainult viimastel kilomeetritel tuli täis ning näis ebaratsionaalne seda niisugusel moel käigus hoida.»

Majandusnõuniku ütlemist mööda eelistasid paljud lapsed valla koolibussi seetõttu, et nad ei viitsinud paarsada meetrit jala käia. «Eelmine buss tõi nad ju kooli hoovi.»

Selle aasta algusest võtab Soel elavad õpilased peale buss number 25, mis sõidab liinil Vooru—Suislepa—Mustla—Viljandi. Sinna mahub korraga 62 inimest, kuid kooliminejate lisandudes saab vahekäik seisjaid täis ning see valmistab sõitjatele ebamugavusi.

Terje Voltein, kes käib iga päev bussiga kooli, rääkis, et temal pole istuma saamisega raskusi olnud, kuid esimese ja teise klassi lapsed, kes pelgavad võõraste kõrvale istuda, seisavad küll püsti. Neiu ei osanud öelda, kui palju püstiseisjaid täpselt võiks olla, lausus vaid, et mõnel päeval on kooli mineku ning koolist tuleku ajal terve bussi vahekäik lapsi täis.

Mõned tuuakse ka autoga

Tarvastu gümnaasiumi sekretäri Lea Küla sõnul tuleb number 25 bussiga kuni 50 last. Iga päev neid nii palju siiski ei sõida, sest mõne toovad kooli vanemad autoga.

Lisaks kahele eespool nimetatud bussile on käigus buss number 1, mis on täielikult valla oma ning toob lapsed kooli Kivilõppest.

Valla majandusnõuniku Rein Antoni jutu järgi on õpilastel ebamugav vaid viimased viis minutit. «Kõik bussid, mis lapsi kooli toovad, on täis,» selgitas ta.

Nõunik kinnitas, et juriidiliselt on kõik korras, sest bussis seista on lubatud. Maavalitsuselt on tema väitel saadud suusõnaline lubadus, et liinidel number 43A, millega saavad kooli Kärstna lapsed, ning number 12, millega tulevad Mõnnaste ja Väluste õppurid, hakkavad sõitma suuremad bussid.

Antoni hinnangul on Tarvastu vald Viljandi linna järel teine omavalitsus, kes panustab enim laste kooliveosse.

Lubatud piirides

Maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Kaupo Kase andmetel on raskusi olnud vaid Väluste ja Kärstna bussiga. Esimesena nimetatud liinile on juba sõitma pandud suurem buss ning teine saab selle oktoobri alguseks. Suislepast tuleva bussiga number 25 aga pole raskusi olnud. «Meie kontrollid käisid seda viimati 12. septembri hommikul jälgimas ning selgus, et kõik oli lubatud piirides,» selgitas Kase.

Bussis on 38 iste- ja 24 seisukohta ning kontrollimise päeval oli Mustlasse jõudmise hetkeks bussis 55 inimest. Kase tõdes, et inimestel on emotsionaalselt raske, kui ühel hetkel on bussis liialt vähe ruumi.

«Tarvastu vald korraldas mõnda aega tagasi suurema osa laste kooliviimisest ise, kuid kuna see hakkas tal ühel hetkel üle jõu käima, pidi ta pöörduma abipalvega meie poole,» seletas ta ning lisas, et maavalitsus leidis ressursse ja lahendas probleemi. «Meie oleme teinud kõik, et lapsed kooli saaksid.»

Kaupo Kase hinnangul võib mõningatel päevadel juhtuda, et sõidukis läheb tavalisest kitsamaks. Niisugusel juhul peaks vallale sellest teada andma.

Õpilaste tegelik sõidumuster selgub Kase ütlemist mööda alles talvel, kui on statistikat tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles