Välismaa uudised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torm lõi elektriliinid külili.
Torm lõi elektriliinid külili. Foto: Reuters

Valgevene ja Rootsi tülitsevad

Valgevene otsustas kõik Rootsi diplomaadid riigist välja saata ning kutsus ühtlasi Rootsist tagasi oma saatkonna töötajad.

Eelmisel nädalal saatis Valgevene riigist välja Rootsi suursaadiku Stefan Erikssoni. Rootsi näeb selle otsuse taga Erikssoni inimõigusi toetavat tegevust ja kohtumisi Valgevene opositsiooniga.

Rootsi teatas seepeale, et ei võta vastu Valgevene uut suursaadikut, kes pidanuks asuma mõne nädala eest ametist lahkunud saadiku asemele. Ühtlasi tühistas ta kahe Valgevene diplomaadi elamisloa ja palus neil kohe Rootsist lahkuda.

Vaatlejad peavad sündmuste ajendiks rootslaste «plüüskarude dessanti». Valgevene meedia teatas 4. juulil, et riigi õhuruumi tungis Leedu poolt tulnud väikelennuk.

Lennuk, mida juhtisid kaks rootslast, võttis suuna Minskile ja heitis Valgevene pealinna lähistel alla hulga langevarjudega mängukarusid üleskutsetega sõnavabaduse kaitseks. Pärast mängukarude allaviskamist pöördus lennuk Leedu kaudu tagasi Rootsi.

Juuli lõpul vabastas Valgevene president Aleksandr Lukašenko ametist piirivalve, õhujõudude ja õhutõrje juhid, mitme jõuametkonna juhid said noomituse.

Valgevene ja lääneriigid on pidanud sel aastal varemgi diplomaatilisi lahinguid. Euroopa Liit kutsus veebruaris tagasi kõik suursaadikud, sest Valgevene oli kättemaksuks uute sanktsioonide eest saatnud välja kahe Euroopa Liidu riigi suursaadikud.
 

Hiina rannikut räsis taifuun

Hiina idarannikul maabus eile tugev taifuun, mis purustas hooneid ja jättis ligikaudu 400 000 majapidamist elektrita.

Taifuun Haikui saabus maismaale Shanghaist lõunas asuvas Zhejiangi provintsis. Võimsa troopilise tormi teelt on evakueeritud ligi kaks miljonit inimest, kuid on ka ohvreid: esialgu on teatatud kahe inimese surmast.

Hiina äripealinn Shanghai jääb tormi teelt kõrvale, kuid sealgi on oodata vihma ja tugevat tuult.

Haikui on Hiinas nädala jooksul kolmas taifuun. Kahes eelmises troopikatormis hukkus 23 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles