Muuseumiööl saab minna radaritorni, veinimuuseumi ja galeriisse

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Talunik Georg Gavronski lööb muuseumiööl huvilistele valla oma veinimuuseumi.
Talunik Georg Gavronski lööb muuseumiööl huvilistele valla oma veinimuuseumi. Foto: Marko Saarm

18. mail rahvusvahelise muuseumipäeva puhul korraldataval muuseumiööl "Öös on vabadust!" on Viljandis avatud Rüki galerii ja Viljandi muuseum, Hüpassaares helilooja Mart Saare muuseum, Heimtali muuseum, Karksi lähedal Mornas Georg Gavronski veinimuuseum ja Sürgaveres radaritorn.

Ligi kakssada Eesti muuseumi ja mäluasutust on sel päeval kella 18–23 avatud ja pakuvad põnevaid eriprogramme. Muuseumipilet maksab sel ajal vaid 1 euro, hulk mäluasutusi avab oma uksed aga lausa tasuta. Muuseumikaardiga liitunud muuseumidesse pääseb muuseumikaardi ettenäitamisel tasuta.

Eesti muuseumiühingu tegevjuht Anu Viltrop ütles, et muuseumiöö saab teoks 15. korda. Eelmisel aastal oli külastajaid üle 70 000 ning osales 188 muuseumi ja mäluasutust.

Tänavuse muuseumiöö teema kohta ütles Viltrop, et vabadusest kõnelemine ei tohiks vabas riigis kunagi kaotada oma aktuaalsust. "Muuseumiööl vabadusest rääkides keskendume ka sõnavabadusele, väljendusvabadusele, isikuvabadusele, usuvabadusele ja poliitilisele vabadusele. Näiteks on programmiga liitunud verivärske keelatud kirjanduse muuseum, mis tuletab meelde, et meil Eestis on vabadus kirjutada ja lugeda piiramatult erinevat kirjandust. Muuseum annab aga ülevaate raamatutest, mis on maailma eri paigus olnud erinevatel aegadel mitmesugustel põhjustel keelatud," rääkis Viltrop. 

Programmiga saab tutvuda muuseumiöö kodulehel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles