Vanemate arvates jäid lapsed peol hooleta

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olgugi et mudilaskoorid pidid oma esinemiskorda kaua ootama, andis nende etteaste paljude arvates pealtvaatajatele sombusel päeval kirka elamuse.
Olgugi et mudilaskoorid pidid oma esinemiskorda kaua ootama, andis nende etteaste paljude arvates pealtvaatajatele sombusel päeval kirka elamuse. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viiratsi mudilaskoori poiste ja tüdrukute vanemad on nördinud, et nende lapsed pidid laupäevasel maakonna laulu- ja tantsupeol kannatama tühja kõhtu ja külma.

Ühe laulja ema, koori tugiisiku Merle Antonise sõnul on emade ja isade arvates laulupidude traditsioon üllas ning selle jätkamist pole põhjust kahtluse alla seada. Küll aga soovitavad nad korraldajatel endalt küsida, kes järgmistel pidudel laulma hakkavad.

«Meie esitasime sellise küsimuse, kui saime päeva jooksul aru, et kõige väiksematest lauljatest ei hoolita siin sugugi,» ütles ta.

Palju passimist

Esiteks pidid kella 14-ks lauluväljakule kutsutud lapsed külma ja vihma trotsides proovi ettenähtust tunni võrra kauem ootama. Kui nad lõpuks oma osa läbi tegid, olevat neile pakutud lõunasöögiks lahjat ja jahtunud suppi, mille vähemalt pooled lapsed ära põlgasid. «Mõned, kellel oli taskuraha kaasas, läksid häda sunnil hamburgerit tooma.

Teistele ostsin ise enne rongkäiku nälja leevenduseks pirukaid,» meenutas Merle Antonis.

Lisaks on vanemad hämmingus otsusest jätta mudilaskooride esinemine õhtuse kontserdi lõpuossa, mis tähendas pärast rongkäiku veel ligi kahe tunni pikkust külmetamist. Nende arvates võinuks korraldustoimkond halba ilma arvestades kava ümber teha ja laste turgutamiseks platsil näiteks kuuma teed pakkuda.

Peakorraldaja Kati Grauberg-Longhurst vabandas kõigi ees, kes end laupäevasel peol mingil põhjusel halvasti tundsid. Samas selgitas ta, et halb ilm ei ole kunagi lauljaid ja tantsijaid heidutanud, seetõttu otsustas korraldustoimkond paar päeva varem peetud kriisikoosolekul, et üritus toimub iga ilmaga ning selle asukohta ei muudeta.

Kõik said kirja

Küll aga saadeti kurjakuulutavast ilmaennustusest ajendatuna kollektiivide juhtidele, koolidele ja omavalitsuste kultuuritöötajatele kiri, milles rõhutati, et vabadel hetkedel on kõigil võimalik end soojendada pärimusmuusika aidas ja spordihoones, kust saab osta ka sooja teed. Ühtlasi teatati, et kedagi — eeskätt lapsi — ei kohustata välja tulema ning iga koor ja lapsevanem peab selle otsuse tegema oma parema äranägemise järgi.

Muu hulgas tuletas Kati Grauberg-Longhurst meelde, et seekordne pidu oli uudne nii korraldajatele kui osalejatele, sest laulu- ja tantsupidu ei peetud eraldi, vaid koos.

«Sättisime mudilaskooride proovid võimalikult hiliseks, et nende päev oleks lühem. Näiteks Ernst Idla võimlemiskava teinud tantsijad, keda tabas esinemise ajal kõige suurem vihm, alustasid tööd juba hommikul kell üheksa. Et proovide ajakavas tekkis väike viivitus, oli tingitud mitmest asjaolust, sealhulgas halvast ilmast,» rääkis ta.

Proovide ajakava ning kontserdi ülesehitust polnud peakorraldaja sõnul võimalik viimasel minutil ümber teha, sest see poleks klappinud ettevõtmise kontseptsiooniga. Nimelt kujutas kontsert endast rännakut läbi Viljandimaa rahvapidude ajaloo minevikust tänapäeva ning järjekorra muutmine tähendanuks idee kaotsi minekut. Samuti olid plokid omavahel kokku aheldatud kindlate vahetekstidega.

Mis puudutab toitlustamist, siis on Grauberg-Longhursti sõnul inimeste soovid ja maitsed väga erinevad ning seetõttu pole sadade osalejatega üritustel võimalik ka hea tahtmise juures kõiki rahuldavat tulemust saada.

Seda, kas supp võis laste söögikorra ajaks jahtunud olla, ei osanud ta kommenteerida. «Kui see tõesti nii oli, on muidugi kurb. Samas sõid seda sööki paljud väikesed ja suured peolised ning keegi ei tulnud toidu temperatuuri üle kurtma. Kuulsime sellest alles tagantjärele,» lausus ta.

Tantsulapsed tänavusel maakonna peol ei osalenud, sest neile korraldati aprillis omaette tantsupäev Viljandi spordihoones.

SELGITUSED

MERLE ANTONIS,
lapsevanem

Teen koos teiste vanematega sügava kummarduse kõigi osalejate ja nende juhendajate ees. Laste silmis püsis sära, hoolimata sellest, et nende külmetava keha vastas olid tundide kaupa märjad riided. Küll aga tahan pettunud vanemate nimel küsida: kes laulab järgmistel laulupidudel, kui me oma järeltulijaid ei austa?

KATI GRAUBERG-LONGHURST,
peo peakorraldaja

Kui keegi tundis end tänavusel maakonna laulu- ja tantsupeol halvasti, on korraldajatel sellest siiralt kahju ja me oleme valmis selle pärast vabandust paluma. Ometi olen veendunud, et mudilastel jääb laululust alles ning vanemad toetavad neid jätkuvalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles