Kevadaruanne publiku ees

, muusikaõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koosmäng võimaldab vabamalt musitseerida ja annab ühtlasi hea sotsialiseerumiskogemuse.
Koosmäng võimaldab vabamalt musitseerida ja annab ühtlasi hea sotsialiseerumiskogemuse. Foto: Oliver Tiit

Iga-aastane Viljandi muusikakooli lõpetajate kontsert on eriline: noored justkui annaksid publikule aru, et on lõputunnistust väärt.

Õpetajatel sugeneb tunnetesse nostalgiat. Esinejaid vaadates meenub neile, milliste väikeste lastena nad kooli tulid, ning tundub uskumatu, kui suureks nad ühtäkki on sirgunud.

Eriline lend

68. lend on arvukas ja saavutuste poolest eriline: 21 lõpetanu hulgast lõpetasid kooli kiituskirjaga tervelt üheksa. Õpilased on silma paistnud rohkete esinemiste ja konkursivõitudega. Nad on mänginud ja laulnud pärimusmuusika aida avamisel, Tartus vabariigi aastapäeva kontserdil, üldlaulupidudel ja teistel vastutusrikastel esinemistel. See on olnud igapäevase õppetöö kõrval suur lisakoormus, kuid andnud ühtlasi rikkalikke kogemusi.

12. mai kontsert näitas, et ansamblimängu tähtsus on õppetöös suurenenud. Koosmäng meeldib õpilastele, sest võimaldab vabamalt musitseerida ja annab ühtlasi hea sotsialiseerumiskogemuse. Nii areneb oskus teisi arvestada ja kuulata.

Tähtis on ka noortele sobiv repertuaar. Avaloona kõlasid Aleksei Janšinovi variatsioonid eesti rahvalaulu «Kuidas vares kosjas käis» teemal. Need esitas viiulitrio koosseisus Katariina Kuum, Hanna Rego ja Laura Tiit (õpetaja Sirje Rein). Helilooja oli kasutanud teema varieerimiseks mitmesuguseid viiulivõtteid: tremolot, pizzicato’t ja flažoletthelisid, mis esinejatel ilmekalt esile tulid.

Loreta Sindi ja Stefan Airapetjan (õpetajad Lii Tamme ja Villem Peäske) mängisid esimese osa Jacques Féréol Mazas’ klassikalise helikeelega duetist nr 3, op 38. Kui lisada Merli Lillepuu (õpetaja Sirje Rein) ilmekalt mängitud Vittorio Monti «Czardas», siis on nimetatud kõik selleaastased viiulilõpetajad, keda iseloomustab tüse orkestripraktika Viljandi noorte sümfooniaorkestris.

Ka klaveriõpilastelt oleksin oodanud mõnda huvitavat ansamblilugu, paraku esinesid seekord kõik soolopaladega. Esile võiks tõsta Rutt Poolakese (õpetaja Katri Jänes) ja Eleryn Tiidu (õpetaja Aili Lee) ilmekat ja kindlat mängu.

Ainuke flöödilõpetaja Brita Randaru (õpetaja Kai-Riin Kont) esitas Heino Elleri tuntud pala «Orus». Elevust tekitas Taaniel Tambeti (õpetaja Toomas Oks) mõnus lõõtsamäng. Meenub, et see poiss proovis algul ksülofoni, kuid avastas oma tõelise kutsumuse rahvamuusikas. See näitab, kui paindlik ja kannatlik peab olema pedagoogitöö, et noor inimene leiaks lõpuks üles oma õige pilli.

Kontserdi lõpuosa oli taas ansamblite päralt: oma oskusi näitasid pop-džässmuusika eriala lõpetajad. Nimetatud osakond on tegutsenud üheksa aastat ja tänavune lend näitas selle suuna tugevaid külgi kõige ilmekamalt. Auhindu saanud lauljad Eleryn Tiit, Eva-Lotta Kivi ja Stefan Airapetjan (õpetajad Hedi-Kai Pai ja Ele Millistfer) köitsid publikut sisuka esinemisega.

Uus oskus

Nii osavat improviseerimist, nagu kuulsime Tobias Tammearult (õpetaja Marko Mägi) Kenny Dorhami saksofoniloos «Blue Bossa», kuuleb koolikontsertidel harva.

Pop-džässansambel (juhendaja õpetaja Jan Viileberg) koosseisus Kristjan Luik, Kalev Välk, Tobias Tammearu, Sten-Mark Laur, Madis Kirsman, Eleryn Tiit ja Tiina Tubli (lisaastmest) tõestas Maroon 5 looga «This Love», et ka muusikaõpetuse algastmes on võimalik omandada džässmuusika põhitõed ja hea stiilitunnetus.

Kontserdi lõppedes küsisin mõnelt õpilaselt, mida nad peavad muusikakoolis saadust kõige tähtsamaks. Noored nimetasid loomingulisust, improviseerimisvõimet, oskust suhtuda muusikasse pühendunult, uusi sõpru, lavakogemust, muusikalist taju, koosmusitseerimist ning Ugala näidendis «Nähtamatu varandus» saadud teatrikogemust.

Lapsevanem Kaja Tiidu arvates on muusikakool andnud noortele ühise pere tunde: orkestri liikmed on sõpruskond, kes jääb omavahel seotuks ka pärast kooli lõpetamist.

Kooliaastad on mõjunud lastele emotsionaalses mõttes hästi. Muusikakool õpetab inimesele selgeks uue keele — helikeele alged. Kõige universaalsema keele valdamine on suur varandus, kuid noored tajuvad, et on alles tee alguses. Enamik lõpetanuid soovib jätkata õppimist kooli lisaastmes.

68. LEND
Lõpetajad                            Eriala             Õpetajad
Stefan Airapetjan               laul                 Hedi-Kai Pai, Ele Millistfer
Joonas Alliksaar                saksofon      Marko Mägi
Kristjan Johanson             kitarr              Jan Viileberg, Andres Vago
Madis Kirsman                   klaver            Anu Röömel, Themuri Sulamanidze
Eva-Lotta Kivi                       laul               Hedi-Kai Pai, Ele Millistfer
Liina Koppelman                klaver            Aili Lee
Katariina Kuum                   viiul               Sirje Rein
Sten-Mark Laur                    tromboon    Arno Anton
Merli Lillepuu                        viiul              Sirje Rein
Kristjan Luik                          kitarr           Jan Viileberg
Hans Osvald Noormets     löökpillid     Kristo Joosep
Rutt Poolakese                   klaver            Katri Jänes
Merlin Pulk                           klaver            Aili Lee
Brita Randaru                     flööt               Kai-Riin Kont
Hanna Rego                       viiul                Sirje Rein
Loreta Sindi                        viiul                 Villem Peäske, Lii Tamme
Taaniel Tambet                  lõõts              Toomas Oks
Tobias Tammearu            saksofon       Marko Mägi
Eleryn Tiit                           klaver              Aili Lee, Themuri Sulamanidze
Laura Tiit                            viiul                  Sirje Rein
Kalev Välk                          löökpillid         Kristo Joosep
Allikas: muusikakool

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles