Noored võtaksid interneti appi koolikiusamise vastu

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sürgavere noortekeskuses mõtisklesid koolielu paremaks muutvate lahenduste üle (vasakult) Ragnar Aidak, Kauri Raba, Ahti Šavel ja Liisa Zanina. Öises arutelus sündis kolm ideed: propageerida kooliraadiot, kasutada õppetöös seadet Kinect ja parandada õpilaste turvalisust. Viimati nimetatu valisid kohale tulnud noored parimaks ideeks.
Sürgavere noortekeskuses mõtisklesid koolielu paremaks muutvate lahenduste üle (vasakult) Ragnar Aidak, Kauri Raba, Ahti Šavel ja Liisa Zanina. Öises arutelus sündis kolm ideed: propageerida kooliraadiot, kasutada õppetöös seadet Kinect ja parandada õpilaste turvalisust. Viimati nimetatu valisid kohale tulnud noored parimaks ideeks. Foto: Merilin Vesingi

«IT öö» jooksul hakkasid Suure-Jaani valla noored nägema infotehnoloogias vahendit, millega võidelda koolivägivalla vastu, ja Karksis leiti, et õpikute asemel võiks koolitunnis kasutada tahvelarvuteid.

«Samasuguse tahvelarvutite mõttega tulid välja ka Tõrva omad,» lausus üks «IT öö» projektijuhte, Karksi-Nuia noortekeskuse juhataja Indrek Palu. Ta lisas, et lahendus vajab küll väga suurt investeeringut, ent kui juba mitme koha noored samale ideele tulevad, on sel jumet.

Karksi võidukas gümnasistide rühm tõi välja, et tahvelarvutitega saaks õppetööd muuta funktsionaalsemaks ning senise kolmekilogrammise õpikuid täis koolikoti asemel tuleks õpilasel käia 700-grammise kandamiga.

Sürgavere noortekeskuses hääletasid Suure-Jaani valla noored parimaks ideeks internetikeskkonna, kus kiusatav saaks anonüümselt saata oma kiusamisloo koolikaaslasele, kes teda kaitseks. Ohvrile annab see võimaluse jätta juhtunust detailne teade ja kaitsja saab kiusaja järgmise pahateo ajal paljastada.

Karksi juhtimisel

Tänavu teist korda aset leidnud «IT ööl» osales Viljandimaal 58 noort. Nii Suure-Jaani kui Karksi vallast kogunes 26 ning Abja-Paluojalt kuus mõtisklejat.

Tänavu pidid osalejad mõtlema, kuidas koolielu infotehnoloogia abiga põnevamaks muuta, ja parimad ideed pandi üles StartIT Facebooki keskkonda.

Reede õhtul said poisid ja tüdrukud 18 Eesti noortekeskuses kokku ning tegid alustuseks internetipõhise uurimuse, et välja selgitada, kuidas infotehnoloogia on juba õppetööga seotud.

Kogu sündmuse staabiks oli Karksi-Nuia noortekeskus. «Juhtimine seisnes selles, et andsime Skype’i teel juhtnööre ja olime teistele otse-eetris,» selgitas Indrek Palu ja tõdes, et 18 keskuse üheaegne koordineerimine oli päris suur töö.

Pärast uurimistööd valis iga meeskond idee, mida järgmises voorus arendama hakkas. Seda tuli esitleda ning pärast öist ajuderagistamist ja ettekannete vaatamist valisid noored oma keskuse parima idee.

«Seni on Eestis väheste inimestega häid e-lahendusi välja mõeldud, kuid kindlasti tehtaks tunduvalt rohkem, kui selles sektoris oleks tööjõud juures,» ütles Eesti infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu tegevjuht Jüri Jõema.

Eesti tööturul on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia spetsialiste ligi poolteist korda vähem kui Euroopa Liidus keskmiselt. Just seepärast on infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liit koos oma liikmesettevõtete, noortekeskuste ja ülikoolidega algatanud IT-erialade populariseerimise. Laupäevaöine Euroopa Komisjoni ja sotsiaalfondi toel teoks saanud «IT öö» oli osa sellest.

Facebooki postitus

Suure-Jaani valla noored, kes tulid Sürgavere noortekeksusesse, käivad põhikooli lõpuklassides. Neile mentoriks olnud Tallinna IT kolledži esmakursuslase Sten Ausi ütlemist mööda on IT selles vanuses populaarne enamasti suhtlemise ja infovahetamise tasandil.

«Noored teadsid, mis on Google ja Facebook,» sõnas Aus. Ta lisas, et kohaletulnutele polnud uus ka teadmine, et kui Facebooki midagi postitada, siis Google teab sellest ja praegune postitus võib mõjutada töölesaamist kümne aasta pärast.

Seljanka ja küpsised

Karksi-Nuia noortekeskuse Facebooki lehel on väljas mitu öö jooksul esitletud ideed ja Indrek Palu sõnutsi on varasema «IT öö» tulemuste vastu huvi tundnud nii mõnigi ettevõte.

Palu kinnitust mööda noortel uni kallale ei tikkunud. Karksi-Nuia mõttejahile tulnud 10—12-aastased Abja noortekeskuse tüdrukud olid eriti energilised. «Tormasid siin mööda maja ringi,» lausus Palu muiates ja lisas, et vanemad osalejad proovisid ikka veidike tukkuda.

Sten Aus rääkis, et Suure-Jaani noortele piisas kogu öö kestva ideejahi üleelamiseks vaid kahest võrkpallikohtumisest, morsist, seljankast, küpsistest ja teest. Tema ja ta kursusevend, kes oli samuti «IT öö» mentor, jõid ärkvel püsimiseks aga nii mõnegi tassi kohvi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles