Vaba mõte Ilus häma

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Triin Loide
Triin Loide Foto: Elmo Riig

Aeg-ajalt satub ikka näppu artikleid või arvamusi, mis käsitlevad väikest sündimust. Mulle on alati tundunud väga kummaline, et kuigi need peaksid olema kirjutatud just mulle, lastetule kolmekümnendates naisele, siis mitte mingisugust haakumist või «äratundmisrõõmu» ma neis ei leia.

Kui loetletakse vähese sündimuse võimalikke põhjuseid, siis tekitavad need parimal juhul mõtteid stiilis «Jah, no osaliselt ehk küll, aga ...» või ajavad lausa kurjaks, sest peaaegu alati kukuvad kirjutajad lastetute või ühelapselistega kärkima. Hedonistid! Elunautlejad! Eneseteostajad! Eks see aita kirjutajal endal närve rahustada ja ennast välja elada, reaalsusega on sellisel räuskamisel kontakt väike. Võimalikud sündimuse suurendamise meetmed, mida üles loetakse, ajavad aga niigi paljukannatanud kukalt kratsima.

Vahepeale aga veidi arve, et silmad ikka kõigil kohe risti läheks. Ameerika Ühendriikide sündimus oli 2022. aastal 1,782 naise kohta. Tänavu on see 1,784 naise kohta, ehk siis hoolimata keerulistest majanduslikest oludest, mis sealmailgi valitsevad, isegi imeväike kasv. Eestis on tänavu sündimus naise kohta 1,77. Sisuliselt sama.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles