Lossmanni jooksu võitja kukkus põlve veriseks

Copy

«Rada oli superluks!» kiitis Keio Kits, kui oli porise ja verisena Lossmanni mälestusjooksul esimesena üle finišijoone jõudnud.

Võitja sai isegi esmaabi, kuid väike haav ei tee ju mehele midagi. Nõnda märkis Kits, enda kinnitusel ilma igasuguse irooniata, et selliseid jooksuradu võiks võistlustel rohkemgi olla. «Ongi põnevam,» tähendas ta. «Minu respekt rajameistrile.»

Laupäeva õhtul Viljandis peetud 32. Jüri Lossmanni mälestusjooksule registreerus korraldustoimkonna andmeil eelnevalt 55 jooksjat, kohapeal lisandus veel 11 ja seega läks 6,5 kilomeetri pikkusele rajale 66 spordisõpra. Viljandi ilmajaama andmeil oli stardi hetkel sooja 15 kraadi, ilm pilves, kuid päevane sadu oli lõppenud.

Võitja Keio Kits finišeerimas.
Võitja Keio Kits finišeerimas. Foto: Elmo Riig

Holstrest pärit endine tippjooksja ja mitmekordne Eesti meister Keio Kits sai ajaks 22 minutit ja 3,3 sekundit. Alguses jooksis ta koos paari konkurendiga, kuid siis võttis kätte ja lippas eest ära. Küsimusele, kas esikoht kordagi ohtu ei sattunud, vastas ta eitavalt.

Nagu Kits rääkis, valis ta mudaralli jaoks valed jalatsid ehk sellised, millel oli kõige libedam tald. Nõnda kukkus ta järve äärde laskumisel ja ühel sirgel lõigul. Isegi kruusased teed tundusid sedapuhku libedad.

Teisena lõpetas Viljandi valla Põrga küla mees Margus Hanni ajaga 22 minutit ja 46,8 sekundit. Kolmandaks platseerus jooksule rahvusvahelist mõõtu andnud norrakas, praegu Viljandis elav Morten Saetha ajaga 23 minutit ja 5,7 sekundit.

Naiste parimana finišeerunud viljandlane Inga Kree, üldarvestuses üheteistkümnes, võttis aja 28 minutit ja 14,4 sekundit. Temal õnnestus terve tee püsti jääda.

Kiireim naine Inga Kree jõudis pärale.
Kiireim naine Inga Kree jõudis pärale. Foto: Elmo Riig

«Porine, lõpp oli libe,» nentis ta. «Samas oli rada põnev, ilusal kuival teel oleks olnud igav.»

Kree ütles, et naiste seas pakkus talle konkurentsi viljandlane Anette Peltser, kes tuligi naiste arvestuses teiseks ja üldarvestuses 18. kohale ajaga 29 minutit ja 11,4 sekundit.

Peakorraldaja Einar Kaigas ütles, et pärast kaht aastat koroonapiiranguid saab jooksuvõistlusi taas pidada tavapärasel moel ja ajal. Sedapuhku oli rada tema sõnul küll tsipake pikem, sest viis ka läbi Valuoja tunneli, aga see ei lisanud distantsile isegi sadat meetrit.

«Viljandi järve äärde laskumine oli libe ning järve ääres üks lõik poole kilomeetri pikkuselt mudane, sai korralikku mudakrossi joosta. Ma ei mäletagi varasemast nii porist kohta,» lausus Kaigas. «Viimastel aastatel on kuumus kimbutanud.»

Osalejate arvu hindas ta väheseks ning avaldas selle üle imestust, sest koroonapiirangud enam ju ei kammitse. «Aga eks on teisi spordiüritusi ka, mis kõik omavahel konkureerivad,» tõdes ta.

Lapsi osales oma jooksul 35, kuni viieaastased tatsasid 300 meetrit ja kuni 12-aastased silkasid 600 meetrit.

Teise koha mehel Margus Hannil jagus jaksu lõpuhüppeks.
Teise koha mehel Margus Hannil jagus jaksu lõpuhüppeks. Foto: Elmo Riig
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles