Suurõppus Ugalas. Enam kui sada politseinikku, päästjat ja meedikut harjutasid pantvangide päästmist

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy

Reede õhtul Ugala teatris lavastuse "Arst" kontrolletendust vaadanud inimesed avastasid end pärast etenduse lõppu osalemas Viljandis ainulaadses suurõppuses. Ugalas ja selle ümbruses mängiti päästeameti, politsei ja teiste partneritega läbi, kuidas evakueerida Ugalast suur hulk inimesi ja vabastada pantvange.

Kontrolletenduse järel vallandunud aplaus sai vaevu vaibuda, kui saali tungis hulk relvastatud mehi ja naisi, kes võtsid kõik hoones olnud pantvangi. Päriselt muidugi kellelegi ohtu polnud, sest kurjategijateks olid Lääne regiooni politseinikud, kes tulid Viljandisse appi suurõppust läbi viima.

Kokku oli reede õhtul ja ööl vastu laupäeva Viljandis tublisti üle saja politseiniku, päästja ja meediku, kes kõik olid osalesid Viljandi aegade suurimas õppuses.

Stsenaariumi järgi õhkisid pantvangistajad kohe esimeses reas lõhkeseadeldise, milles said inimesed viga. Kõlasid lasud ning käivitus tuletõrjealarm. Kohaletulnud päästjad jooksid otse lõksu ning vähemalt üks päästja võeti samuti pantvangi.

Inimesed, kes olid tulnud teatrisse õppusest teadmata, mängisid õppuse hindajate meelest kenasti kaasa ning talusid ka valjusid pauke, mida saalis tehti. 15 minutit hiljem lubati need inimesed majast välja ning evakueeriti gümnaasiumi. Koju pääsesid nad 30-40 minutit hiljem, kui ehk algul oli planeeritud. Need, kes osalesid õppusel teadlikult, said teatrimajast välja alles pärast kella kaht.

Pantvangistajate nõudmiseks oli vabastada arestimajast nende sõber Mart Kasemik. Mõne aja pärast tahtsid nad 20 pudelti joogivett, 28 kabanossi, kusjuures üks neist pidi olema salsakastmeta, ja lisaks ühe kaheraudse hot dog'i.

Viljandi poole asusid seejärel sõitma politseinikud, päästjad ja meedikud nii maakonnast kui Tartust. Kohale tulid lõuna prefektuuri kiirreageerijad ja päästeameti pommigrupp.

Hilisõhtul ja öösel Ugalast mööda sõitnud või kõndinud inimesed nägid teatri juures parklas suurt operatiivautode kogunemist. Kohale toodi ka eriline staabibuss, millest kogu ettevõtmist juhiti. Õppuse hindajad olid samal ajal teatrimaja tagumises osas asuvatest ruumidest.

Enam kui 30 pantvangi päästmine osutus pikaks ja keeruliseks protsessiks, sest algul suurde saali end lukustanud kurjategijad mineerisid uksed ning esitasid nõudmisi. Samal ajal kui politseinikud tegid plaani majja sisenemiseks ning võtsid appi kaameratega pommirobotid, mis olid politseinikele silmade eest, viisid kurjategijad suurema osa pantvange hoopis teatri keldrisse.

Suurde saali jäid haavatud ning üks mees, kellele kurjategijad panid selga pommivesti ja aheldasid ta käeraudadega oma kaaslase külge. Majas tegutsedes tegid politseinikud hindajate meelest ka eksimusi ja nii oleksid päriselus viga saanud vähemalt kaks kiirreageerijat ja üks pommirühma ekspert.

Kell 22 alanud õppus lõppes kell 2.35. Õppusel sai kannatada paarkümmend pantvangi, kellest üks hukkus. Surma sai üks pantvangivõtja ning viga said ka politseinikud. Seda, kui palju sai viga politseinikke ja päästjaid, polnud õppuse legendis täpselt kirja pandud ning hindajad otsustasid, millised vead politseitöös tõid kaasa haavatuid või lausa langenuid.

Seda, kui õnnestunuks operatsioon kujunes ning kus esines eksimusi, hakkavad õppuses osalenud ametkonnad arutama järgmistel päevadel.

Suurel koostööõppusel osalesid Ugala, päästeameti lõuna päästekeskus, lõuna prefektuur, Lõuna-Eesti pommigrupp, Tartu kiirabi, häirekeskus, Viljandi gümnaasium, Punane Rist ja Viljandi haigla.

Sakala vahendas õppusel juhtuvat otseblogis.

Tagasi üles