Lõuna-Eesti derbis võimutsesid kollased

Marek Tiits
, Viljandi JK Tuleviku kogukonnajuht
Copy
Viljandi Tulevik näitas seekord Tartu tammekale koha kätte
Viljandi Tulevik näitas seekord Tartu tammekale koha kätte Foto: Marit Stepanova

Märtsis Eesti jalgpalli kõrgliiga hooaja avanud Tartu ja Viljandi vastasseisus jäi 2:1 peale Tartu. Viljandil tuli oma revanšivõimalust Lõuna-Eesti derbis koroonaviiruse tõttu oodata koguni kolm ja pool kuud ning kättemaks oli magus: Viljandi Tulevik alistas reede õhtul kodusel linnastaadionil rekordpubliku ees tihedas vihmas peetud matšis Tartu Tammeka 2:0. 

Kogu käimasoleva hooaja vältel on Tuleviku peatreener Sander Post juurutanud ning lihvinud Premium-liiga meeskondade seas ainuomast mängustiili, mis näeb ette territoriaalse ja pallivaldamise initsiatiivi kohati täielikku loovutamist vastasele, et nood ründama meelitada, et seejärel üle keskjoone jõudnud oponendi positsioonirünnakute ajal paljastuvad nõrgad kohad nende kaitseliinis oma kliiniliselt täpsete ja surmavalt kiirete rünnakute sihtmärgiks võtta. Üha õlitatumalt sujuv mängujoonis on toonud edu: Viljandi kollasärgid on võtnud kolmandiku peale jõudnud hooaja vältel väärtuslikke tippklubide skalpe ning olnud selgelt tugevam enamikus otseste konkurentidega peetud mängudes.

Tartu Tammekaga reede õhtul linnastaadionil peetud mängule läks Post oma kollamusta armeega aga täiesti teistsuguse mänguplaaniga ning Viljandi meeste sõjakavalus lõi tartlastel sisuliselt avavilest alates jalad alt ja pea segi. Ei mingit madalal seisvat kaitseliini ega poolpassiivset keskvälja. Esimesest minutist alates surus Tulevik Tammekat oma väljakupoolele ning võitles keskväljal iga meetri maa ja iga söödu eest, justkui oleks need viimased.

Tartu oli segaduses ning haavatav ja täpselt seda olid kollasärgid oodanudki. Sinisärgid sunniti eksima lihtsates olukordades ning palli üleviimisega ründekolmandikku jäid nad hätta, avades kangekaelselt mängu tagaliinist alustatud lühikeste söötudega.

17. mänguminutil eksiski kogenud tammeklane Reio Laabus keskkaitseliinist maad mööda antud madala sööduga ning leidis kolm sekundit hiljem oma meeskonna kaotusseisust. Keskvälja terve mängu vältel oma kindlas haardes hoidnud Tanel Lang sööstis Laabuse söödule vastu, noppis selle Tammeka mehe eest ja saatis teise puutega söödu trahvikasti, kus ootas Kaimar Saag. Vanameister Saag jättis palli efektse, eht-maestroliku kannasööduga trahviala joonel Tammeka meeste täiesti unustatud Nikita Komissarovile, kes selle esimese puutega Karl Johan Pechteri selja taha vajutas. 1:0 kerkis tabloole ja Nikita Komissarov lasi emotsioonid rekordilise publiku, 672 inimese ees valla: tegemist oli noore ja andeka mängumehe esimese tabamusega nii kõrgliigas kui Viljandi Tuleviku eest.

Esimese poolaja vältel ei tulnud Tuleviku väravasuul seisval Karl-Romet Nõmmel kordagi otsustavalt mängu sekkuda: kodumeeskond valitses mängu täielikult.

Teise poolaja algusest oli selge, et Tammeka mehed olid riietusruumis valjemaid noote kasutanud, ning nad sisenesid mängu märksa otsustavamal moel. Üha enam jõuti Tuleviku karistusalasse või selle lähedale, ent pealelöögid, eriti väravaraamidele suunatud, jäid üpris harvadeks.

Kogu mängu vältel ülimalt aktiivne olnud Sander Kapper, kelle ekstramotivatsiooni põhjuseid Tammeka vastu mängides pole vaja kaugelt otsida (Viljandi klubis jalgpalliteed alustanud mängumees naasis selle hooaja eel koduklubisse just Tartust, kus veetis kolm hooaega ja kerkis seal raudkindlaks põhimeheks), pani pea valutama nii Tammeka treeneritepingil kui sinistes särkides meestel väljakul. Kogu 90 minuti jooksul oldi hädas tema läbisööstudega ning vaheltlõigetega paremal ründeäärel. Kapper võttis mehi ükshaaval ja mitmekaupa ette, triblas neist mööda ning jagas ohtlikke sööte karistusalasse.

56. minutil alustas Martin Allik paremalt äärelt järjekordset Tuleviku rünnakut, keeras end publiku huilgamise saatel efektselt Tammeka kaitsja pealt maha ning söötis palli Kapperile. Too sisenes järjepanu üks ühele duellidesse kolme Tartu mehega,  kellest viimane, Daniel Maanas, ei suutnud Kapperit oma karistusalas õigel ajal takistada ja kukutas ta valusasti murule. Väljakukohtunik Eiko Saar, kes olukorda teraselt jälgis, ei kõhelnud ning osutas kiiresti penaltipunktile. Sander Kapper sai kõvasti haiget, ent suutis mängu mõningase turgutuse järel siiski jätkata.

11 meetri karistuslööki asus 57. minutil lööma Pavel Marin, kes pettis Karl Johan Pechteri ühele poole istuli ning naelutas palli temast teisele poole võrku. Marinile hooaja üheksas tabamus ning Tulevikule 2:0 eduseis.

Mängida jäi veel enam kui pool tundi ja Tammeka keeldus alla andmast. 70. minuti paiku saavutas Tammeka esimest korda mängu jooksul territoriaalse ülekaalu, mis tõi omakorda kaasa selle, et nende rünnakud muutusid intensiivsemaks ja mõtestatumaks ning üha enam tuli mängu sekkuda ka Tuleviku väravavahil Karl-Romet Nõmmel. Tulevik aga langetas tasapisi liine ning tõmbus kaitseliinis kompaktsemaks.

Igor Dudarevi karistuslöök raksatas 71. minutil väravalatti ning kümmekond minutit hiljem sai hea söödu järel vabalt löögile Mihhail Slaštšjov, ent Nõmm oli ülesannete kõrgusel.

Tammeka üha paranevat mängu pärssis meestes settiv frustratsioon ning viimase kümmekonna minuti vältel rikuti oma mängu kiirustatud söödulahenduste ja rumalate vigadega, mis tegid Tulevikule pallihoidmise ja eduseisu tsementeerimise üsna lihtsaks. Lõpuvile kõlades võisid Tuleviku mehed oma publiku ees ausalt teenitud võitu tähistada.

Enne reedest kohtumist Premium-liiga tabelis Tulevikust kuue punkti kaugusel ja kuuendal olnud Tartu Tammeka jääb nüüd Viljandist maha juba üheksa punktiga. Kollasärgid teenisid hooaja 14. mängust kaheksanda võidu ja 24. punkti, millega säilitasid neljanda koha turniiritabelis. Reedeõhtune derbivõit tähistas Tulevikule ka eelmisel hooajal 36 mänguga teenitud võitude koguarvu ületamist: 2019. aastal lõpetas Tulevik hooaja seitsmendal tabelireal seitsme võidu ja 28 punktiga.

2. augustil võõrustab Viljandi Tulevikku Tallinna FCI Levadia, kodus mängib Tulevik taas 8. augustil, kui läheb kell 16 linnastaadionil algavas mängus vastamisi Tallinna Legioniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles