Viljandimaa püsib nakatunud õpetajast hoolimata statistikast puhtana (4)

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Terviseameti väljastatud maakondade statistika ei kajasta Viljandi juhtumit.
Terviseameti väljastatud maakondade statistika ei kajasta Viljandi juhtumit. Foto: Priscilla Õmblus

Viimaste päevade sündmuste valguses on tekkinud küsimus, miks ei kajastu terviseameti väljastatavas koroonaviirusega nakatunute statistikas Viljandimaal kinnitatud juhtumit.

Terviseameti kommunikatsioonijuht Simmo Saar selgitas, et statistikas kajastuvad need piirkonnad, kus proovid on võetud. "Näiteks kui inimeselt võetakse Tartumaal proov, aga ta ise elab Viljandis, siis on selline olukord, et meie tabelis ongi ta Tartumaal. See näitab kohta, kus see haigus diagnoositi, aga ei näita elukohta," lisas ta. Saare sõnul käib praegu arutlus selle üle, mida saaks teha, et statistika oleks maakonniti õige, kuid neil pole õigust rahvastikuregistrile ligi pääseda ja inimeste koduseid aadresse välja võtta. "Seetõttu me avaldame infot nii," lisas ta.

Viljandimaal diagnoosi saanud õpetaja kohta ütles Simmo Saar, et antud juhul informeeris õpetaja oma tööandjat sellest ning ka Viljandi kohalikud omavalitsusjuhid on olukorraga kursis. "Meil on ta statistikas positiivse proovina, mis on antud teatud kohas," täiendas ta.

Viljandi gümnaasium saatis neljapäeval kell 13 õpilased koju, sest kahtlustati koroonaviirusega nakatumist ühel kehalise kasvatuse õpetajal, kes oli käinud ka spordikeskuses õpetamas. Ehkki koolimaja suleti juba neljapäeval ja reedel näitas analüüs, et õpetaja on tõepoolest nakatunud koroonaviirusega, ei olnud Viljandi linnavalitsus spordikeskuse sulgemise otsust teinud ega sealseid töötajaid, treenijaid ja kohviku kasutajaid hoiatanud, sest ametlikku infot nakkuskahtluse kinnitamise kohta ei olnud abilinnapea Janika Gedvili sõnul raekotta jõudnud. Viljandi linnavalitsuse pressiesindaja Johan-Kristjan Konovalovi teatel sai laupäeva hommikul linnavalitsus terviseametilt kinnituse, et sellelt õpetajalt võetud koroonaviiruse proov osutus positiivseks. See oli esimene terviseameti ametlik kinnitus positiivse proovi kohta siit kandist, kuid väljastatud statistikas Viljandimaad siiani ei kajastu.

Ühtlasi märkis Konovalov laupäeval, et viimastel päevadel spordihoones viibinud, kuid nakatunuga mitte kokku puutunud inimestel ei ole vaja nakkusohtu karta ja linnavalitsus otsustab esmaspäeva hommikul, kas spordihoone jääb suletuks ka edaspidi.

Terviseameti viimase pressiteate kohaselt on tänaõhtuse seisuga Eestis koroonaviirusesse nakatunud 171 inimest, alates 31. jaanuarist on Eestis kokku tehtud 1133 COVID-19 testi. Eestis on viirushaiguse COVID-19 tuvastamise võimekus praegu terviseameti, Tartu ülikooli kliinikumi, Synlabi, Põhja-Eesti regionaalhaigla, Ida-Viru keskhaigla ja Pärnu haigla laboris.

MIDA TEHA?

* Pese käsi sooja vee ja seebiga ning avalikes kohtades kasuta alkoholipõhist käte

desinfitseerimisvahendit. Käte pesemine ja desinfitseerimine tapab neile sattunud viiruse.

Ühistranspordi kasutamisel tuleb lisaks käte desinfitseerimisele puhastada ka kindad ja kotisangad.

* Kui aevastad või köhid, siis kata oma suu ja nina ühekordse salvrätiga. Viska see kohe prügikasti ja puhasta seejärel käed. Kui sul ei ole salvrätti, kasuta aevastamisel ja köhimisel suu katmiseks oma varrukat (küünarvarre osa), aga mitte paljast kätt.

* Väldi kontakti ehk hoia vähemalt meetrist vahet inimestega, kellel on välised haigustunnused, näiteks köha või aevastamine. Kui seisad haigusnähtudega inimesele liiga lähedal, võid tema aevastamisel lenduvaid piisku sisse hingata ja ise ka haigestuda. Et praegu on ka külmetushaiguste leviku periood, siis kõiki tuttavaid ei ole soovitatav kallistada.

* Sinu käed puutuvad avalikes kohtades kokku mitmete esemete ja pindadega, mis võivad olla hiljuti viiruse poolt saastatud. Kui puudutad oma silmi, nina või suud nende kätega, siis on võimalus, et viirus kandub ka sinule edasi.

* Kui sul on palavik, köha ja hingamisraskused, otsi varakult abi. Kui oled reisinud riskipiirkonnas, kus on teatatud COVID-19 levikust, või oled olnud lähikontaktis kellegagi, kes on riskipiirkonnas reisinud ja kellel on hingamisteede haiguste sümptomid (palavik, köha või ingamisraskused), ütle seda tervishoiutöötajale.

* Kui sul on kerged hingamisteede haiguste sümptomid ja sa ei ole reisinud riskipiirkonnas ega olnud võimaliku nakatunuga kontaktis, järgi hoolikalt tavapäraseid kätehügieeni nõudeid ning võimaluse korral püsi kodus, kuni oled tervenenud.

* Ära tarbi toorest või vähe küpsetatud liha ega kuumtöötlemata piima. Samuti ära tarbi pesemata puu- ja köögivilju.

* Kui inimene kahtlustab, et on nakatunud COVID-19-sse, siis tuleb tal helistada oma perearstile. Kui perearsti ei ole võimalik kätte saada, siis helistada perearsti nõuandetelefonile 1220.

* Raskes seisus haigestunule tuleks kutsuda kiirabi, helistades numbrile 112. Sealjuures tuleb teavitada tervishoiutöötajat võimalikust nakkusohust. Kindlasti ei tohi pöörduda otse erakorralise meditsiini osakonda (EMO-sse) ega lastehaiglasse.

Allikas: www.koroonaviirus.ee.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles