Pärimusmuusika ait alustab hooaega

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roberto Delira & Kompany helikeel on eelkäijatest ürgsem ning repertuaari ei kuulu üksnes poolakate, vaid ka ukrainlaste, leedulaste ja lätlaste pärimuslikud palad.
Roberto Delira & Kompany helikeel on eelkäijatest ürgsem ning repertuaari ei kuulu üksnes poolakate, vaid ka ukrainlaste, leedulaste ja lätlaste pärimuslikud palad. Foto: Viljandi pärimusmuusika keskus

Viljandi pärimusmuusika ait tervitab homme neljandat hooaega mitmest iselaadsest osast koosneva kontserdiõhtuga.

Avapidu on ühelt poolt tagasivaade suvisele pärimusmuusika festivalile ning teisalt sobiv häälestus sügis- ja talvekuudele.

Laulud ja rütmid

Peo sissejuhatuseks ühendavad suure saali laval oma tegemised trummar Reigo Ahven ning muusik ja laulja Celia Roose.

«Trummilöökidest, mida tänavusel Viljandi pärimusmuusika festivalil oli rohkem kui puul lehti, kasvavad uue hooaja algatuseks välja laulud,» rääkis Reigo Ahven. «On need hällilaulud, naiste kiigelaulud või meeste sõjalaulud, see jäägu esialgu ütlemata. Lõimime koos mitme abilisega laulud ja rütmid ühte suurde heade soovide kangasse. Sellesse passib uue hooaja lävel mähkida need jõud ja tunded, mis tiivustavad kõiki tulevasi esinejaid ning kuulajaid.»

Õhtu peaesinejana tuleb publiku ette burdoonpunki ja folk’n’roll’i viljelev Poola ansambel Roberto Delira & Kompany, mida paljud on kõrvutanud suvel Viljandis esinenud legendaarse Rootsi kollektiiviga Hedningarna. Ansambli liidrit Robert Jaworskit tuntakse Poolas mitme uudse muusikalise katsetuse initsiaatorina.

Tuttav rada

Aida avalike suhete juhi Rannar Raba kinnitusel jätkatakse uuel hooajal laias laastus sissekäidud rada. Jätkub mitu sarja, näiteks väikese saali kaminakontserdid. Oktoobrikuine kaminakontsert on pühendatud meestelaulule. Edasi kestavad ka päevased kontsertkohtumised ja pärimushommikud.

«Loomulikult korraldame ka üksikprojekte,» lisas Raba. «Oktoobris pühendame ühe kontserdi lõõtspillile. Seal astuvad üles Eesti parimad lõõtsamehed Margus Põldsepp, Heino Tartes, Juhan Uppin ja Tarmo Noormaa.»

Oktoobris tuleb taas kahepäevane pärimusmuusika lõikuspidu, millesse mahub sel korral ka hõimurahvaste kontsert. Samuti on kavas tagasi kutsuda suvisel pärimusmuusika festivalil laineid löönud jutuvestja Jan Blake.

Läbi hooaja kestab «Tantsumaja» nime kandev sündmuste sari, kus saab pärimuslikke tantse õppida ja heade muusikute saatel jalga keerutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles