Kaunis viss Pipi korjab tiitleid

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauneima vissi Pipiga õnnestus pildile jääda ka Carl Robert Jakobsonil, keda kehastas Viljandi linnavolikogu esimees Tarmo Loodus.
Kauneima vissi Pipiga õnnestus pildile jääda ka Carl Robert Jakobsonil, keda kehastas Viljandi linnavolikogu esimees Tarmo Loodus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Saarepeedi valla Õunapuu talu maatõugu lehm Pipi on noorusest hoolimata võitnud juba kaks iludusvõistlust.

Läinud sügisel pälvis Pipi, kes oli siis kaks ja pool aastat vana, Eesti vissi tiitli Ülenurmel. Läinud laupäeval sammus ta võitjana Kurgjal Carl Robert Jakobsoni talumuuseumi õuel, kus võistlesid Pärnu- ja Viljandimaa maatõugu lehmad ja hobused.

Pipi perenaise Lea Puuri karjas on 35 lehma, neist kaks maakarja tõugu. Perenaise sõnul sel aastal erilisi ettevalmistusi võistlusel osalemiseks ei tehtud, küll aga pidi Pipit publiku ja žürii ees ilusti kõndima õpetama eelmisel aastal.

«Seekord tegime enne võistlust ainult mõne ringi,» ütles Puur.

Õunapuu talu perenaine selgitas, et ilusal lehmal peavad olema tugevad jalad, tugev kere ning loomulikult korralik udar. Näitusele oli toodud üheksa lehma, nendele lisaks muuseumi enda vasikas.

Hobuseid oli platsil veelgi enam. Võitjaid ootas peale kuulsuse ja roseti ka rahaline auhind. Parimaks täkuks tunnistasid pealtvaatajad ja komisjon Pärnumaa Tori valla taluniku Ants Usina täku Euro ja parimaks märaks kaheaastase Viva, kes on kasvanud Läänemaal Martna vallas Aini ja Arvo Sarrapiku hoole all.

Tegevust jätkus kõigile

Laupäevase maakarja ja eesti hobuse päeva, mida Kurgja talumuuseum korraldas koos Eesti maakarja ja hobusekasvatajate seltsiga, avas keskpäeval Carl Robert Jakobson koos ansambliga Linnutaja. Päeva kestel sai näha hobuste võistlusi, lehmade näituseks ettevalmistamist, uudistada hobuviltimist ning osaleda õpitubades.

Talumuuseumi direktori Monika Jõemaa sõnul said väiksemad huvilised vildist meisterdada karjaloomi ning hobustele laka teha päris hobuse sabajõhvidest. Kujukesi sai nikerdada ka luust.

Jõemaa ütlemist mööda läks esimest aastat korraldatud üritus ootamatult hästi korda.

Külastajaid oli 600 ringis

«Publiku huvi oli üllatavalt suur, sellist rahvahulka poleks osanud oodata,» võis direktor rõõmustada. Tema hinnangul oli külastajaid 600 ringis. Muuseumile on tulnud ettepanekuid üritus iga-aastaseks muuta ja need ettepanekud võetakse kindlasti arvesse, kuid Jõemaa sõnul on asi praegu veel liiga värske, et midagi lubada.

Võitja vissi perenaine jäi üritusega samuti väga rahule ning mainis, et ka tema meelest võiks seda üritust korraldada edaspidigi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles