Suur osa purke täidetakse Viljandimaa viljadega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudes Põltsamaa Felixi kurgipurkides on Viljandimaal kasvatatud kurgid ja Perekurkide purgilt vaatab vastu kohalik kasvataja Anneli Steinbruch.
Paljudes Põltsamaa Felixi kurgipurkides on Viljandimaal kasvatatud kurgid ja Perekurkide purgilt vaatab vastu kohalik kasvataja Anneli Steinbruch. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti suuremaid toiduainetootjaid Põltsamaa Felix ostab tänavusel rikkalikul kurgiaastal eestimaistelt tootjatelt kokku tuhat tonni kurki, millest ligi pool on kasvanud Viljandimaal.

Põltsamaa Felixi juhatuse esimees Anti Orav rääkis, et kohalikud väiketalunikud on tehasele tähtsad partnerid, kellelt saadakse arvestatav osa kurke.

Ettevõtte turundusdirektori Marek Viiloli kinnitusel ostab Põltsamaa Felix enam kui 40 protsenti tänavu tootmisesse minevatest kurkidest neljalt Viljandimaa tootjalt. Kui suur on neilt saadavate kurkide kogumaht, Viilol täpselt öelda ei osanud, kuid sõnas, et siinsete talunike panus Felixi toodangusse on suurem kui teistel.

Hea kurgiaasta

«Kurk on tänavu olnud ilus ja ühtlane,» nentis Anti Orav. «Eeldatavasti kestab kurgihooaeg augusti lõpuni.»

Saaki kiitis ka üks Põltsamaa ettevõtte suuremaid partnereid, Vana-Karistes Kivimurru talus kurke kasvatav Anneli Steinbruch.

«Saak on olnud hea küll, aga tänavu on olnud raske aasta,» rääkis ta. «Põllul kimbutasid  haigused ja kahjurid ning ilm tegi liiga. Põuakahjustust küll ei ole, aga kastma olen ikka pidanud.»

Steinbruch kasvatab kurke üheksandat aastat. Ta alustas katsetamise mõttes tootmist 0,3 hektaril, kuid praeguseks on põllumaa kasvanud ligi kümme korda. Rohkemat perenaine oma sõnul ei tahagi. «Ei ole mõtet üle oma võimete lahmida ja kolm hektarit on minu piir. Saagikus on see, mis loeb. Pigem teen vähe ja korralikult, kui et olen hooletu,» sõnas ta.

Steinbruchi kinnitust mööda on Kivimurru talul leping vaid Põltsamaaga, kes müüb tema kasvatatut Pere- ja Piknikukurgi nime all.

«Anneli on üks meie suuremaid kurgikasvatajaid ja pikaajaline partner,» lausus Marek Viilol. «Samuti on ta tubli pereinimene ja sobib imehästi toetama Felixi Perekurgi sarja, mis on meie kõige suurem kurgitoodete sari.»

Turul on hind liiga kallis

Viljandi turul maksis kurgikilo reedel keskeltläbi 1 euro või rohkemgi. Kõige odavamalt, 60 sendi eest võis osta kõveraid ja väikseid vilju, mida enamik turulisi purki panna ei tahaks. Aasta tagasi poleks keegi ette kujutanud, et ostab kurke ligi 19 krooni ehk 1.20 euro eest.

Turul kurke pakkuvad talunikud või nende töötajad hinda kommenteerida ei soovinud ning nentisid vaid, et hoiavad selle teiste müüjatega sarnase. Miks hind üles on kruvitud, nad ütlema ei soostunud.

Silma hakkas seegi, et kurkide kilohind ületas tihtilugu tomati oma. Suurtootjate sõnul on see üsna absurdne, sest tomati kasvatamine on keerulisem ja nõuab rohkem aega. «Tomatitaime pead hakkama märtsis ette kasvatama ja saaki saad hilja,» selgitas Anneli Steinbruch. «Kurgi kasvuiga on palju lühem. Aga kui on nõudlust, võib ka hinda küsida. Mina hulgitootjana sellist hinda muidugi ei saa.»

Viljandi turule pole Steinbruch oma talu kurkidega tulnud, sest selleks ei jätku kasvatajal ei aega ega võimalust.

Põltsamaa Felix ostab kurke 12 talunikult, kes kasvatavad köögivilja Pärnu-, Viljandi-, Järva-, Jõgeva- ning Lääne-Virumaal.

TOODANG

Põltsamaal purki pandud kurke söövad peale eestlaste Soome, Rootsi ja Leedu tarbijad.

• Põltsamaa Felix ekspordib tänavu 40 protsenti toodangust 30 kurgitootena.

• Tehas ostab tänavu 1500 tonni kurke, millest ligi 500 tonni tarnitakse Saksamaalt.

• 12lt Eesti väiketootjalt tarnitavad kurgid tuleb kiiresti purki panna, mistõttu on põhitöötajatele lisaks appi võetud 150 inimest.

• Põltsamaa Felixi purgikurgid on säilitusaineteta.

• Ettevõte toodab ja turustab ligi 300 toodet kaheksa kaubamärgi all.

Allikas: Põltsamaa Felix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles