Viljandi jalgpallimeeskond tegi eduka lõpuspurdi

Alvar Loog
, Tuleviku poolehoidja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Hooaja tagumises pooles uskumatuna tunduva spurdi teinud Viljandi Tulevik lõhkas laupäeval veel ühe üllatuspommi: ta alistas meistriliiga viimases voorus kodumurul 1:0 tugeva Narva Transi.


Tuleviku meistriliiga esinduse tänavune hooaeg, mis 36 kohtumisest koosneva maratonidistantsi teisel ja kolmandal veerandil juba katastroofi mõõtmeid hakkas võtma, lõppes viimase mängupäeva viimastel minutitel nagu muinasjutt.



Muinasjuttu eristab tragöödiast tavaliselt eelkõige üks süžee-element,  õnnelik lõpp. Just seda oli Tuleviku meeskonnal oma poolehoidjatele pakkuda, ehkki seda ei uskunud neist ka kõige optimistlikumad. Ja õnn tundub teadupärast eriti suur siis, kui enne on olnud palju õnnetust, siis, kui lahendus saabub viimasel hetkel ja igasugust tõenäosust eirates.



Suurema osa kohalikust jalgpalliaastast meistriliiga tabeli viimasel ja eelviimasel kohal veetnud Tulevik võitis viimase ringi esimesest kaheksast kohtumisest pooled ning vajas kaheksanda koha kindlustamiseks viimases mängus Narva Transi vastu kindlasti viiki. Võidu korral terendas lõpptabelis koguni seitsmes koht — juhul kui Tartu Maag Tammeka ei saa Flora vastu võõrsil ühtegi punkti.



Vihmasajus mõne soojakraadi juures Viljandis aset leidnud kohtumine meenutas nii oma käigult kui tulemuselt samade meeskondade mais Viljandis peetud mängu, mille Tulevik samuti 1:0 enese kasuks kallutas.


Endale lõpptabelis neljanda koha kindlustanud piirilinna meeskonna ründeliinis puudus ka seekord tavapärane teravus. Peamiselt kiiretele kontrarünnakutele panustanud Tulevik oli mitmel korral skoori avamisele hoopis lähemal.



Otsitud tabamus libises sõrmede vahelt avapoolaja keskel, kui pall Markko Kudu löögist Transi väravavõrgu asemel hoopis põiklatis maandus.



Kohtumise ainus värav sündis kaheksa minutit pärast poolajavilet: juba mitmendat aastat Transi eest mängiv kunagine Tuleviku liige Aleksandr Dubõkin niitis karistusala lähistel murule Jüri Jevdokimovi. Tolle karistuslöögist antud palli suunas mõnelt meetrilt peaga õhust väravavahile püüdmatult postide vahele Markko Kudu.



Ehkki Trans võttis sestpeale mänguohjad enda kätte, ei lubanud kogu meeskonnaga tublisti kaitsetööd tegev Tulevik end ebameeldivalt üllatada. Narva mängijate pealelöögid meelitasid Tuleviku väravas supermängu teinud Aiko Orglalt välja nii mõnegi verdtarretava tõrje.



Mõni minut enne mängu normaalaja lõppu leidis pall keskkaitsest ründeliini tugevdama tõusnud Aleksandr Abramenko pealöögist tee Tuleviku väravasse, ent kodupubliku viimseni pingul närvide ajutiseks rahustuseks fikseeris küljekohtunik lipulehvitusega selles olukorras suluseisu.



Lõpuvile kõlades tõusis järveäärselt kunstmuruväljakult koos mängijate ja poolehoidjate võidukisaga taeva poole ilutulestik, toetajate kingitus meeskonnale. Nii heas kui halvas mõttes meeldejäävale hooajale oli pandud efektne punkt. Lõpp hea, kõik hea.



Et Tartu Maag Tammeka kaotas samal ajal pealinnas tulemusega 2:6 Tallinna Florale, kergitas võit Marko Lelovi juhendatava Tuleviku lõpptabelis võrdsete punktide, ent parema omavaheliste mängude väravate suhte juures ülikoolilinna meeskonna ette seitsmendale kohale.



Arvestades, et suvel kogus Tulevik vahepeal kümme kaotust järjest ning jäi veel oktoobri algul Tartu esindusest üheksa punktiga maha, tundub see uskumatu.



Päev hiljem jalgpalliliidust teele saadetud sõnumite kohaselt tõusis Viljandi esindus Tallinna TVMK litsentsi kaotamise järel lõplikus pingereas veel ühe koha võrra. Ent selle kosmeetilise paranduse taga pole enam Tuleviku sportlikud saavutused, vaid TVMK majanduslikud puudujäägid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles