Puhkuse eelarve planeerimise ABC

, Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Suitsu
Piret Suitsu Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

PUHKUSEVÕIMALUSED lähevad järjest avaramaks, meie rahakott aga paraku samas tempos ei kosu, seepärast on mõistlik koostada puhkuseplaanid aasta algul.

Kes teeb kavad varakult, saab hakata reisi või muu kuluka puhkusetegevuse tarbeks aegsasti raha koguma ning mõnus ajaveetmine ei löö eelarvesse hiigelauku.

Kellele juba aasta algul suvepuhkuseks plaane teha näib liiga keeruline, võiks panna puhkuse tarbeks iga kuu jõudumööda veidi raha kõrvale.

KUI ON kavas sõita puhkama kodust eemale, olgu siis mõnda kaunisse Eesti paika või välismaale, tuleb niisugune sihiseadmine ainult kasuks: reisikorraldajad pakuvad varajastele ostjatele soodsamaid pakette ning sõidu- ja ööbimisvõimalusi. Enamasti on odavamad ka aegsasti soetud lennupiletid.

Ühtlasi võimaldab plaanimine hankida rohkem infot sihtkoha hindade kohta ning otsustada, kui palju on vaja kõrvale panna, et end reisil mugavalt tunda.

Siiski võivad ka need, kes on tänavu puhkuseplaanide tegemise hilja peale jätnud, saada häid pakkumisi, kui ootavad viimase hetke sooduspakkumisi. Suvepuhkuse tarbeks lisaraha koguda nüüd paraku enam ei jõua.

EELARVET TEHES tuleb arvesse võtta kõiki kulusid, sest sõltuvalt riigist võib sihtpunkti sõit olla küll kallim, kuid elamine soodsam kui kodus või vastupidi, taskukohaste lennupiletite omanikku võivad ebameeldivalt üllatada kopsakad elamiskulud.

Sageli kipub see aga just nii olema: Aasia riigid, kuhu lennata on kulukas, paistavad silma odava elu poolest, kuna Euroopa maad, kuhu pakutakse üpris soodsaid lennupileteid, on eestlasele üsna kallid.

Hinnataseme uuringud tehtud, on mõistlik välja arvutada päevaraha. Sealjuures tasub kalkuleerida, kui palju on vaja kohapeal maksta ööbimise ja söögi eest. Isegi kui hommikusöök on arvestatud ööbimise hinna sisse, uurige, kas pakutavast piisab. Kel pole plaanis veeta kogu puhkust hotelli basseini ääres, rehkendagu umbkaudu välja ka sõidu- või ekskursioonikulud.

Laenuraha kasutades on mõistlik lähtuda reeglist, et laenu ei tasu võtta, ostmaks asju, mille kasutusaeg lõpeb enne, kui olete võla ära maksnud. On ju ebameeldiv tasuda mitu aastat ammuse puhkuse eest.

Säästmise abil korralikku reisiraha koguda polegi ehk nii võimatu, kui esialgu tundub. Kui panete aasta ringi iga kuu puhkuse tarbeks kõrvale näiteks 50 eurot, koguneb sõidu ajaks 600 eurot, millega saab kinni maksta mõne pakettreisi või soetada vähemalt lennupileti.

ENNE LAENAMIST tuleb endale selgeks teha, kui suured on intress ja lepingutasu ning kui pikk tagasimaksmise aeg.

Uurida on vaja teisigi tingimusi. Tagasimaksegraafik ei tohiks olla pikem kui aasta, mil ees ootab juba uus puhkus.

Krediitkaart on reisil hotelli ja rendiautot broneerides ning lennupileti ja ostude eest tasudes asendamatu, kuid tasub hoolikalt plaanida, et krediidilimiit oleks mõistlik ning te pärast puhkust kasutatud krediiti tagasi makstes jänni ei jääks. Igaüks teab oma kogemustest, et pangakaardilt kipub raha kergemini kuluma kui kotist.

KULUD, MIS võivad kaasneda õnnetuse või reisitakistustega, on märksa väiksemad summast, mida tuleb maksta kindlustuse eest. Kindlustuspakkumist valides tasub hoolikalt läbi lugeda lepingu tingimused, et suuremad riskid oleksid vajalikul määral kaetud.

Kindlustuskaitset on vaja juba kodust lahkudes, sestap on mõistlik soetada see koos reisipaketi või piletitega. Kindlustusjuhtumi korral võtke esimesel võimalusel ühendust seltsiga, kust poliis pärineb, ning hoidke alles kirjalikud dokumendid ja ametlikud kinnitused, mida vajate asjaolude täpsustamiseks.

ME KÕIK tahame veeta puhkuse meeleolukalt, aga pahatihti tuleb hiljem kõvasti püksirihma pingutada, et ots otsaga kokku tulla. Hoolikalt plaanides saab seda vältida ning reisi ikkagi täiel rinnal nautida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles