Vabatahtlikud elavdavad raamatukogu argipäeva

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriakadeemia tudengid Minna Kohjus (vasakul) ja Marge Hein on aasta jooksul Viljandi linnaraamatukogus vabatahtlikult ametis olnud. Tänuks tehtud töö eest kinkis linnaraamatukogu huvijuht Vilja Volmer (taamal) neiudele purgitäie mõnusat kirsikompotti.
Kultuuriakadeemia tudengid Minna Kohjus (vasakul) ja Marge Hein on aasta jooksul Viljandi linnaraamatukogus vabatahtlikult ametis olnud. Tänuks tehtud töö eest kinkis linnaraamatukogu huvijuht Vilja Volmer (taamal) neiudele purgitäie mõnusat kirsikompotti. Foto: Elmo Riig / Sakala

Suvepuhkuste aeg ja kooli lõpp on terendamas ning sestap palus Viljandi linnaraamatukogu huvijuht Vilja Volmer reedel väikesele tänuüritusele need usinad vabatahtlikud, kes on tal aasta jooksul abiks käinud.

Linnaraamatukogus käisid vabatahtlikku tööd tegemas Viljandi kultuuriakadeemia tudengid.

«Saatsin eelmise aasta septembris akadeemiasse üleskutse ning sain üllatavalt palju ja positiivset tagasisidet. Olen üritanud kõigile soovijatele tegevust pakkuda,» rääkis Vilja Volmer.

Kuraditosin abilist

Talle on appi tulnud üliõpilased peaaegu kõikidelt erialadelt, kuid kõige enam on vabatahtlikke tulevaste huvijuhtide hulgas. «Eks huvijuhi eriala tudengid näe vabatahtlikus tegevuses suuremat võimalust töökogemust saada,» tõdes Volmer.

Vabatahtlikud juhendavad ringide töid ja aitavad korraldada mitmesuguseid üritusi, näiteks ettelugemisi. Tublisid raamatukogus tegutsejaid on Vilja Volmeri sõnul 13 — kümme neidu ja kolm noormeest.

«Neid inimesi, kes on aasta jooksul kaasa löönud ettelugemispäeval või muudes ühekordsetes üritustes, on üle 20,» täpsustas ta. «Kui kõik kokku lugesin, olin päris üllatunud, et vabatahtlikke on nii palju.»

Väikeste sõprade meisterdamisklubis tegutsesid Sirli Päike ja Helene Toomeoks. Perehommikutel pakkus mudilastele tegevust Marge Hein. Projektiga «Saja rahva lood» olid usinalt ametis Minna Kohjus, Tuuli Kaeramaa, Triin Vallsalu ja Erki Antonis.

Noorteklubi algatasid Liisi Ansper, Triinu Lehtsalu ja Siim Rahnu. «Noorteklubi ei tahtnud esialgu hästi käima minna, kuid juhid on tahtmist täis ja plaanivad alustada sügisest uue hooga,» rääkis Vilja Volmer.

Luuleprõmmu aitasid korraldada Erki Antonis ja Otto Kosk.

Kõige kauem on vabatahtlik olnud Maarja Tobber, kes on appi tõtanud igasuguste ürituste korraldamisel ning olnud alati varmas üles astuma ettelugemispäevadel. Samuti on igal pool, kus vaja, käed külge löönud Julia Vahramejeva.

Perehommikute eestvedaja Marge Hein meenutas, et tema esialgne soov oli juhendada meisterdamisklubi, aga et seal olid tegijad juba ametis, hakkas ta sisustama perehommikuid.

«Mulle öeldi algul, et perehommikutel käivad nelja- kuni seitsmeaastased lapsed. Arvasin, et nendega saan hästi hakkama, kuid vahepeal on tulnud ka palju nooremaid. Päris keeruline on olnud nii suurele hulgale ja nii pisikestele mänge korraldada,» meenutas Marge Hein esialgseid hirme. «See kogemus on mulle palju õpetanud. Samuti on vabatahtlikuks käimine näidanud mulle raamatukogu elu hoopis teise nurga alt.»

Viimane perehommik oli möödunud laupäeval. Vilja Volmeri sõnul mõtlevad raamatukogu töötajad lastele mitmesuguseid huvitavaid sündmusi ka suveks.

Kiiduväärt kogemus

Minna Kohjus, kelle õlul oli «Saja rahva lugude» trupi kokkupanek ja lugude lavastamine, kiitis saadud kogemust väga. «Minu eriala on huvijuht ja draamapedagoog. «Saja rahva lugude» tegemine oli mulle erialaliselt hästi kasulik ja ma arenesin tänu sellele,» sõnas ta. «Koostöö Viljaga on andnud palju innustust ja ma leian, et ka teistes raamatukogudes võiksid olla huvijuhid ametis.»

Minna Kohjusel seisab ees ülikooli lõpetamine ning viimaseid päevi on ta ametis Jakobsoni koolis. «Koolis töötades olen näinud, et paljude laste meelest on lahe olla internetis ning raamatutesse suhtutakse kui kohustusse. Minu meelest on raamatukogu huvijuhi ja tema meeskonna ülesanne panna lapsi uskuma, et raamatud on toredad ning raamatukogus toimub põnevaid sündmusi,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles