Politsei võtab taskuvargad sihikule

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei.
Politsei. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna algab politsei- ja piirivalveameti kampaania «#Kaitsetaskuid», et tuletada meelde, kuidas inimene saab oma vara hoida ning vältida taskuvarga ohvriks sattumist. See on Euroopa kuriteoennetuse võrgustiku koordineeritav kampaania, milles osaleb 22 Euroopa Liidu riiki.

Politsei- ja piirivalveamet tuletab meelde, et oma asjadel tasub silma peal hoida ning mitte jätta neid järelevalveta. Enim taskuvargusi pannakse toime ühistranspordis ja söögikohtades.

«Paljude taskuvarguste puhul ei pruugi inimene alguses isegi märgata, et jäi ilma telefonist, rahakotist või dokumendist. Taskuvarga liigutus on kiire ja märkamatu ning peaaegu pooltel kordadel avastab ohver asjadest ilmajäämise alles hiljem,» selgitab Kesklinna politseijaoskonna eriasjade uurija Kaido Atspol.

Suur hulk inimesi jääb oma varast ilma söögikohas, kus on asjad ilma valveta lauale või toolile jätnud. Samuti hajub inimeste tähelepanelikkus sageli rahvarohketel suurüritustel. Kolmas koht, kus inimesed kõige enam  oma varast ilma jäävad, on ühistransport.

«Püksitaskusse jäetud mobiiltelefon on taskuvargale väga lihtne noos. Mobiiltelefoni tuleb hoida ikkagi kotis või nii, et kellelgi teisel ei oleks võimalik seda märkamata ära võtta. Söögikohas jäetakse aga käekott liiga julgelt tooli või laua peale. Paljusid vargusi saab lihtsate võtetega ära hoida,» lisas Atspol.

Tema sõnul on tähtis, et inimene ei jätaks avalikus kohas asju järelevalveta. «Olgu selleks siis ühistransport, ööklubi, turg või raekoja plats, oma asjadel tuleb pilk peal hoida. Käekotil tuleb lukk kinni panna, et sellega taskuvarga tegutsemist ebamugavaks teha. Mida raskem on asjadele ligi pääseda, seda suurema tõenäosusega ei hakka keegi pahatahtlike kavatsustega neile kätt külge panema. Oluline on mõista, et turvalisus algab igast inimesest endast,» sõnas ta.

Taskuvaraste takistamiseks tasub meeles pidada järgmist.

* Taskuvaraste tegutsemispaigad on rahvarohked kohad. Varas suudab väga oskuslikult leida hetke, kui tema tegutsemine jääb märkamatuks.

* Ära kanna väärtuslikke esemeid seljakoti välistaskus ja ühissõidukis hoia kotti enda ees käes.

* Ära hoia dokumente, raha ja mobiiltelefoni riiete välistaskus.

* Hoia kotti nii, et seda poleks kerge jõuga käest rebida.

* Ära jäta oma asju järelevalveta ega kohtadesse, kuhu võõrastel inimestel on vaba juurdepääs.

* Suhtu umbusklikult inimestesse, kes üritavad avalikes kohtades selge põhjuseta (näiteks midagi reklaamides või rääkides segast juttu) kontakti otsida. See võib olla grupiviisiline tegevus, kus üks juhib tähelepanu mujale, samal ajal kui teine varastab sinu asju.

* Ühistranspordis jälgi inimesi, kelle tähelepanu on suunatud kõrvalseisjate kottidele või taskutele, kes vahetavad kohta ilma vajaduseta ja üritavad teid igast küljest ümbritseda.

Rohkem nõuandeid saab lugeda politsei koduleheküljelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles