Peterburi reisikorraldaja käis Viljandimaal luurel

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nina Stešinale pakkusid suurt huvi kootud ja tikitud mänguasjad.
Nina Stešinale pakkusid suurt huvi kootud ja tikitud mänguasjad. Foto: Erakogu

Peterburi reisikorraldaja Nina Stešina sõnul on selle suurlinna inimesed kisast ja kärast tüdinud ning tuleksid meelsasti Viljandimaale puhkama, eriti ahvatlev tundus talle mõte siin lastelaagreid korraldada.

Peterburi turismifirmas LenSey Baltikumi turismikorraldajana töötav Nina Stešina käis läinud nädalavahetusel Viljandimaal Vene turistidele põnevaid paiku otsimas.

Nagu ütles üks tema võõrustajatest, Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo, oli külaline sattunud erilisse vaimustusse Anu Raua Heimtali muuseumist.

«Talle meeldisid kootud ja tikitud mänguasjad ning ta tundis suurt huvi seal korraldatavate laagrite vastu, kus on palju aktiivset tegevust. Näiteks värvitakse Tom Sawyeri kombel planku, karjatatakse lambaid ning tehakse käsitööd ja keraamikat,» rääkis Kiviloo. «Eks suuremates linnades ollakse maaelust vaimustuses.»

Anu Raua jutu järgi on Heimtalis lastelaagreid korraldatud 12 aastat. «Koostöös Suure-Kõpu mõisaga oleksime valmis võõrustama ka Peterburi lapsi,» kinnitas ta.

Linnarahvas otsib vaikust

Diana Pung Suure-Kõpu mõisast jutustas, et kui jõuti Teesoo jahilasketiiru, avaldas Nina Stešina jahmatust selle üle, et kämpingutes pole elektrit ning sauna asemel tuleb ennast pesta jõevees.

Soomaa külastuskeskuse juures kohtuti Viljandi maavalitsuse arenguosakonna juhataja Tõnis Kortsuga, kes oli seal talgujuht. «Andsin ülevaate maakonna turismiarenduse seisust ja Soomaa võimalustest,» rääkis Korts. «Jutuajamisel selgus, et Peterburi inimesed on väga huvitatud ökoturismist. Nad tahavad eemale kisast ja kärast ning seepärast tundub neile seni avastamata Kesk- ja Lõuna-Eesti ahvatlev.»

Legend paadimehest müüb

Nina Stešina tutvus veel Tipu looduskooli, Heimtali ringtalli ja Viljandi kui ilusa provintsilinnaga. «Talle meeldisid pärimusmuusika aida kohvik ja lossimäed. Oli näha, et lossimägede ajalugu ja müüt Viljandi paadimehest müüvad,» kõneles Tõnu Kiviloo.

Väisati ka Männimäe külalistemaja ja omapärase arhitektuuriga Suure-Jaanit, Vanaõue puhkekeskuses mekiti mahelammast ja uudistati suitsusauna. Tõnu Kiviloo sõnul pakkus saunateema Venemaalt tulnule üldse suurt huvi, eriti põnevad tundusid talle ujuvsaunad.

Sama elevil pilku nägi Kiviloo enda jutu järgi külalise silmis Olustvere mõisakompleksis, kus erisugustes teemakodades saab mitut moodi aega veeta ja kõhtu täita.

Häid üllatusi oli Nina Stešinale pakkunud ka Lahmuse mõisakompleks, kus on võimalik erivajadustega lastele laagreid korraldada. «Tundus, et ta oli siin laagrite tegemisest väga huvitatud. Usun, et see on täiesti mõeldav,» nentis Lahmuse erikooli direktor Heinrich Jürna.

ARVAMUS
Tõnis Korts,
Viljandi maavalitsuse arenguosakonna juhataja

Vene turistide siia meelitamine on maakonna ja Viljandi jaoks väljakutse ja võimalus. Üks kitsaskoht on, et reisibussid peavad Vene piiril pikki tunde ootama. Kui see mure ära lahendataks, võiks asi tõhusamalt käima minna, sest Peterburi on siit kõigest 400 kilomeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles