Nädala küsimus. Kust see kümme tuleb?

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Viljandi haigla arstid puutuvad kokku ka riskantsete lõikustega. Tean tuua näite, kuidas õnnetu kukkumise tagajärjel arteri murdnud ja seetõttu eluohtliku sisemise verejooksu käes kannatanud mehe jalg lõigati Viljandis lausa 60 sentimeetri ulatuses lahti, enne kui ta reanimobiiliga Tartusse sõidutati. Hiljem ei jõudnud patsient ja tema lähedased kahe haigla personali, eriti aga siinset kirurgi Heigo Reimat ära tänada.

Enamasti tehakse Viljandis maakonnahaiglale omaselt siiski lihtsamaid lõikusi, nagu pimesoole ja kurgumandlite eemaldus. Sellele mõeldes kõlab usutavana raviasutuse väide, et operatsioonijärgne suremus on neil umbes 1,3 protsenti, sealjuures plaanilises kirurgias nullilähedane.

Hiljuti haigekassa poolt avalikustatud tervishoiukvaliteedi raport ütleb aga Viljandi haigla operatsioonijärgseks suremuseks kümme protsenti, Jõgeva ja Valga omaks lausa 12 protsenti. See ei kõla loogiliselt. Nagu Viljandi haigla kirurgiakliiniku ülemarst Andres Tiit märkis, tähendaks iga kümnenda patsiendi suremine operatsioonile järgneva 30 päeva jooksul piltlikult, et Viljandimaal sureks aasta vältel iga nädal pärast operatsiooni kaks inimest. «Seda aga ei ole,» kinnitas Tiit sel nädalal Sakalale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles