Noored mõtlesid välja tehnilisi abilisi

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karksi-Nuia noortekeskus on peastaap teist korda peetavale «IT ÖÖ-le», mis leiab aset üheaegselt Eesti 18 noortekeskuses. Foto on tehtud eelmise aasta «IT ÖÖ-le» järgnenud hommikul Karksi-Nuia noortekeskuse renoveerimata maja ees.
Karksi-Nuia noortekeskus on peastaap teist korda peetavale «IT ÖÖ-le», mis leiab aset üheaegselt Eesti 18 noortekeskuses. Foto on tehtud eelmise aasta «IT ÖÖ-le» järgnenud hommikul Karksi-Nuia noortekeskuse renoveerimata maja ees. Foto: Erakogu

Möödunud reedel ja laupäeval kogunesid õpilased mitmel pool Eestis noortekeskustesse, et «IT ööl» leida põnevaid võimalusi, kuidas infotehnoloogiaga elu lihtsamaks muuta.

Mänguline ideerünnak algas reedel kell 19.30 ja sellele pandi punkt laupäeva lõuna ajal.

Kogu ettevõtmist koordineeris Karksi-Nuia noortekeskus, kus oli kohal 23 noort.

Otseülekanded terves Eestis

Karksi-Nuia noortekeskuse juhataja Indrek Palu sõnul läks üritus igati korda. Veebiülekannetes tekkis küll viperusi, kuid nende lahendamine on õppetund edaspidiste ürituste korraldamiseks.

«Leidus selliseid noori, keda hirmutas üleskutse, et ootame leiutajaid ja IT-st huvitatuid. Tegelikult on kõikvõimalikke tehnilisi lahendusi meie ümber igal pool, näiteks poe kassasüsteem, ning ideed asjade paremaks muutmiseks on ikka oodatud,» rääkis ta.

Noorte tegutsemist sai «IT ööl» jälgida veebikaamerate vahendusel selleks tarbeks loodud kodulehel ja kuulata veebiraadiost.

«Sündis mõte, et veebikaamerad võiksid noortekeskustes alaliselt töötada, siis saaks Meremäe noor näha, millega tegeleb Karksi-Nuia noor, ja vastupidi. Nii oleks suhtlus tihedam,» arutles Palu.

Indrek Palu selgitust mööda oli tegemist meeskonnatöö üritusega, kus noorterühmad käisid välja ideed ja nende teostusvõimalused.

«Kasutasime tuleviku leiutaja mängu metoodikat, mis tähendab, et igas osalenud keskuses käisid ühel ajal samasugused mängulised ja meeskonnatöö tegevused,» rääkis Palu.

Virtuaalne viinamarjakasvatus

Noortega tegelesid tudengid infotehnoloogiat õpetavatest kõrgkoolidest ning ettevõtjad, kes esitatud ideid nõustasid.

Noored pakkusid välja kõikvõimalikke tehnilisi imevidinaid, näiteks digitaalse teadetetahvli, esemeleidja ja uuendusliku pihiputka. Põllumeestele võiksid huvi pakkuda virtuaalne viinamarjakasvatus ja komposti kiirlagundaja.

«Huvitav oli see, et Karksi-Nuia noored pakkusid välja lahenduse just suurte linnade probleemile ehk mõtlesid välja e-parkimise süsteemi. Tore, et noored suudavad laiemalt mõelda,» kiitis Palu. «Väga lahe on see, et Karksi-Nuia poisid lõid koos IT-tudengitega samal ööl oma veebiraadio. Plaanime sellega edasi tegelda ning selle õige pea ka avada.»

Ideed internetti

Indrek Palu ütlemist mööda pälvivad väljapakutud ideed tähelepanu. «Meil on mitu koostööpartnerit, näiteks Tele2 ja Microsoft, ning ma loodan, et nad hakkavad ideid arendama,» tõdes ta.

Lõpptulemusena valmisid noorte ideedest presentatsioonid. Need riputati internetti Facebooki startIT leheküljele.

«IT öö» eesmärk oli pöörata noorte tähelepanu infotehnoloogia valdkonnale ning tõsta selle atraktiivsust nende silmis. See oli osa Eesti infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu projektist «IKT erialade populariseerimine atraktiivsete teavitusürituste kaudu», mida toetab Euroopa sotsiaalfond.

IDEE
Karksi-Nuia noored mõtlesid välja automaatse e-parkimise süsteemi.
• Autorid on Erki Maling, Kärt Leppik, Kätlyn Jürisaar, Martin Sarv, Olari Simson ja Siret Sarv.
• Eesmärk on lihtsustada parkimist ja kaotada endised parkimissüsteemid.
• Autodele tuleb panna kiibid (GPS) ja tänavatele kiibilugejad, mis tuvastaks autosid kaugelt, kui nad on seisnud ühel kohal rohkem kui viis minutit.
• Parkimise tuvastamise järel saadetakse info keskusesse, kust väljastatakse e-arve.
• Välja tuleks mõelda süsteemi juhtimise programm ning kuidas saaks arved maksta otsekorraldusega.
Allikas: www.startit.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles