Monika Kuzmina: Linnavolikogu pole salaselts

, Viljandi linnavolikogu liige, Rahvaliit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monika Kuzmina
Monika Kuzmina Foto: Elmo Riig / Sakala

(Vastulause Tarmo Looduse 30. septembri «Sakalas» ilmunud arvamusloole «Kas valimised on juba tulekul?»)


OLEN HÄMMINGUS, et linnavolikogu esimees Tarmo Loodus pidas eelmise nädala algul vajalikuks rünnata ajalehe veergudel minu ettepanekut muuta volikogu töö senisest avatumaks ja linnakodanikele paremini jälgitavaks. On enam kui kahetsusväärne, et viljandlaste valitud esinduskogu juht ei suuda taluda avalikku arutelu ja nimetab sõbralikke ettepanekuid intriigide külvamiseks.



Kui Loodus kirjutas 26. augusti «Sakalas» volikogu töökorras olevast 30. paragrahvist, mis näeb ette linnavolikogu istungite eel infotunni korraldamise, pidi ta teadma, et raekoja suur saal mahutab peale volikogu liikmete, linnavalitsuse esindajate ja ametnike veel vaid paar-kolm inimest. Millegipärast ei pidanud ta vajalikuks seda mainida.



SEEGA EI JÄÄ mul üle muud kui arvata, et hoopis tema enda pöördumine linlaste poole oli mõeldud eeskätt populistliku valimiskampaania avapauguna, näitamaks, et volikogu juht hoolib valijatest ja on huvitatud tihedast sidemest nendega.



Vaadates Looduse reaktsiooni minu ettepanekutele, on selge, et tema toonase kirjutise taga peitus lootus, et linnakodanikud jäävad passiivseks ega tule volikogu esimehe mugavat elu segama. Just seepärast pole ka suvatsetud infotunni korda detailsemalt kindlaks määrata.



Erinevalt volikogu esimehest olen mina endiselt seda meelt, et esimene infotund ebaõnnestus. Loodust ennast tookord kohal polnud ja näib, et ta pole leidnud aega või tahtmist ka istungi videosalvestist üle vaadata. Vastasel juhul ei üritaks ta jätta muljet, nagu oleks kõik ideaalses korras.



LINNAKODANIKE haaramine otsustusprotsessi on tundlik, ent samas vajalik teema. Selleks et nad ei võõranduks võimust, on teretulnud kõik avalikud arutelud, mille teemad ulatuvad volikogu töö korralduslikest aspektidest arengukava ja planeeringuteni.



Kui volikogu liikmed eesotsas esimehega võtavad vaevaks mitmesuguseid teemasid laiema üldsuseni tuua ja omal algatusel rahvaga dialoogi üleval hoida, suureneb ka kodanike huvi infotundide vastu. Just seda pidasin silmas oma ettepanekuid avaliku pöördumisena vormistades.



ON EHMATAV, et Tarmo Looduse arvates ei või koalitsiooni liikmed avalikult oma arvamust avaldada, ilma et oleks selleks tema käest luba küsinud. Ma ei tea, kuidas on lood teiste võimuliidu liikmetega, aga mina keeldun tunnistamast linnavolikogu mingiks salaseltsiks ja allumast volikogu juhi tsensuurile.



Ajad, mil juhtimine tähendas inimeste sundimist tegutsema juhi rangelt ettemääratud skeemi alusel, on möödas. Katse juhtida linna suure saladuseloori alt on lühinägelik ja annab opositsioonile põhjuse uuteks rünnakuteks. Vaevalt, et Loodus seda taotleb.



TUNDUVALT TARGEM on avalikkusele näidata, et ka koalitsiooni osalistel on linnaelu küsimustes erinevaid seisukohti. See suurendab usaldust ja ärgitab inimesi kaasa mõtlema, mis omakorda kasvatab valimisaktiivsust.



Niisiis olgu siinkohal öeldud, et pean linnavolikogu liikmena oma õiguseks ja kohustuseks edaspidigi oma mõtteid valijatega jagada ning teen seda vajaduse korral ka ajalehe kaudu.



Tarmo Loodusele soovin aga tarkust linna juhtimisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles