Vallavanema kiri presidendile

, Abja vallavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter  Rahnel
Peeter Rahnel Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Härra president,

Teile kirjutada on mul mõttes olnud juba mitu aega, hakkama sain sellega aga alles täna, jaanuarikuu viimasel päeval. Eile varahommikust peale olid Abja valla lepingulised lumelükkajad valla teedel ja õhtul kella kaheksa paiku nägin veel traktoreid vabastamas teid läbimatutest tuisuvaaludest.

Eile lõuna ajal sain Ärma talust palve, et enne õhtut saaks täistuisanud tee veel kord  lahti lükata. Lükkame, loomulikult lükkame, inimesed peavad ju pääsema kodust välja tööle. Vallavalitsuse jaoks on ühtmoodi tähtis, et lapsed saaksid kooli; et tööl käivad inimesed, nii õmblejad kui president, saaksid tööle ja koju; et teed oleksid lahti nii kiirabile, päästeametile kui politseile. Kõik Eesti inimesed väärivad seda, et tee nende elukohta oleks läbitav nii suvel kui talvel.

President on Eesti riigikaitse kõrgeim juht. President peab olema ka erakondadeülene ja valitsusest sõltumatu institutsioon. Ootasin lumetormi Monika likvideerimise ajal, kui ligi 600 inimest olid ööpäeva lumevangis ühel riigi peamagistraalil, presidendilt riigi käpardliku käitumise kohta hinnangut. Ei midagi!

Kahel talvel on omavalitsused väga väikeste teehooldusvahenditega hoidnud teid sõidetavana. See ei ole paljasõnaline omavalitsuste enesekiitus, see on kahjuks karm tegelikkus. Omavalitsuste kärbitud eelarved on viimse piirini surve all, sest omavalitsusjuht ei saa inimesi lumevangi jätta ning peab millegi ja kellegi arvelt leidma raha, mida maksta tellimust täitvatele teehooldajatele-lumelükkajatele.

Seda kummalisem oli kuulda majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi vastuseid riigikogus, kus ta teatas, et meil ei ole probleeme lumelükkamisega, meil on traktorid, sahad ja muu tehnika.

Samas ei selgitanud ta, kuidas need traktorid kütuse paaki saavad ja kes maksab tehtud raske töö eest. Või arvavad riigi juhtkond ja valitsus, et nii kütusemüüjale kui pikki tunde töötavale traktoristile ministri tänusõnast piisabki?

Ilmaolud väikeses Eestis on ettearvamatud. Kahel viimasel talvel on maha sadanud meeletu kogus lund. Ja kahjuks ei ole see tulnud ühel päeval ja vaikselt heljudes. Ka ei ole mina üksi Keskerakonda kuuluva vallavanemana valitsuse tegevusetuse kritiseerija. Mõni päev tagasi selgitasid ajalehes «Sakala» sama seisu Karksi ja Tarvastu vallavanem, kes on Juhan Partsiga samas erakonnas, IRL-is.

Eesti riik ostab uusi lennukeid ja reklaamib seda ostu telekanalites. Eesti riik kavandab suuri investeeringuid magistraalteede ja liiklussõlmede rekonstrueerimiseks ja rajamiseks. Kõik see võib olla vajalik.

Kuid Eesti inimesele nüüd ja praegu on vaja, et lumemöllus teed oleksid läbitavad, et kruusateed oleksid suvel hooldatud, et maateed saaksid lõppude lõpuks tolmuvabaks. See kõik on Eesti riigi julgeolekule ja inimeste turvatundele esmatähtis. Seda peab märkama ja seda peab ka nõudma. Seda ootame ka presidendilt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles