Libedus häiris sõidukeid

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile hommikul vajus Viljandi—Karula—Auksi buss Auksi lähedal teeäärsesse lumevalli ja omal jõul enam liikuma ei pääsenud.
Eile hommikul vajus Viljandi—Karula—Auksi buss Auksi lähedal teeäärsesse lumevalli ja omal jõul enam liikuma ei pääsenud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sula tõttu muutus osa sõiduteid libedaks, mistõttu oli eeskätt bussiliiklus kohati häiritud.

Viljandi maavalitsuse ühistranspordi järelevalve spetsialist Maie Mumm ütles eile päeval, et sulaga libedaks muutunud teed on bussiliiklust seganud, kuid raskeid avariisid pole õnneks juhtunud.

Esmaspäeval andis bussifirma MTG maavalitsusele teada kuuest libeduse põhjustatud vahejuhtumist. Eile pärastlõunaks oli lisandunud veel kaks häiret, mõlemad leidsid aset hommikul.

Väikestel teedel on raskem

«Libeda aja kohta on meil neli-viis vahejuhtumit bussiliikluses keskmine, selle põhjal saab igaüks hinnata praegust seisu,» lausus Maie Mumm. «Probleeme on olnud MTG-l, sest see firma sõidab ka kehvemas seisus teedel ning pöörab väikestesse kohtadesse sisse. Automeni bussid liiklevad enamasti suurematel teedel.»

Mumm tõi samas näiteks, et Viljandi—Suure-Jaani buss number 29-a ei saanud esmaspäeva hommikul isegi bussifirma enda hoovist libeda tõttu välja.

Viljandi—Kolga-Jaani buss number 31 ei pääsenud Meleskist edasi ja keeras otsa ringi. Viljandist Sürgaverre sõitev buss number 46 lõpetas libeda pärast graafikus ettenähtust veerand tundi hiljem ja Viljandist Võhma kaudu Kõosse suundunud buss number 59 ei saanud Võhmast edasi sõita, sest jäi lumme kinni.

Viljandi—Põltsamaa buss number 23 ei põiganud läbi Järtsaare ning Viljandi—Kolga-Jaani buss number 24 ei sõitnud Kaaverest läbi.

Viljandi—Saarepeedi buss number 36 katkestas teekonna Karula ja Tobraselja vahel, sest edasi sõita oli libeduse tõttu liiga ohtlik.

Eile vajus samal liinil sõitnud buss number 36-a, sõitjateks enamasti koolilapsed, Auksi juures, paarsada meetrit enne Tallinna maanteed lumevalli. Firma saatis lastele järele asendusbussi.

Hommikul veel varem oli Viljandi—Kõpu—Tipu buss number 55 jätnud libeda pärast osa peatusi vahele.

Maie Mumm lisas, et sulailmadega juhtub bussiliikluses alati äpardusi, eeskätt kruusateedel.

Ta nentis, et mõnikord saavad bussijuhid viltu vajunud sõiduki ise taas otseks ning teekond jätkub, teinekord tuleb kraavi või lumehange vajunud buss kõrvalise abiga välja tõmmata.

Politsei- ja piirivalveameti Lõuna prefektuuri pressiteenistus teatas eile pärastlõunal, et ühestki libedusega tingitud õnnetusest Viljandi linnas ja maakonnas märku antud pole.
Lõuna-Eesti päästekeskuse avalike suhete büroo juhtivspetsialist Marek Kiik ütles samuti, et päästjaid pole libeda tõttu appi kutsutud.

«Üks helistaja teatas, et Viljandis Leola tänava ripub lumevall ohtlikult üle sotsiaalmaja katuse serva. Linnavalitsus oli probleemist teadlik. See lubati kiiresti lahendada,» lisas ta.

Veok sulges liikluse

Hiljem selgus, et üks veok oli vajunud Kolga-Jaani—Leie tee kümnendal kilomeetril libedaga kraavi, aga et keegi viga ei saanud, siis hädaabiteenistusi juhtunust ei teavitatud.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peitel ütles, et kraavis veokit oli kella 15.30 ajal märganud sellest juhuslikult möödunud politseinik, kuid kohalike sõnul oli õnnetus juhtunud tükk aega varem.

«Väidetavalt oli teekate seal nii libe, et isegi jalgsi liikudes varitses oht kraavi libiseda,» märkis Peitel.

Uudisteagentuur BNS vahendas maanteeinfokeskuse teadet, et veoki teele tõstmise ja ümberlaadimise tõttu võis maanteelõik olla suletud hommikuni.

ARVAMUS

Allan Allik,
Lääne regionaalse maanteeameti peaspetsialist

Üldiselt tulevad teehooldajad oma ülesannetega toime, aga aeg-ajalt on probleemseid kohti. Teed muutuvad sulaga jäiseks ja korraga kõikjale ei jõua.
Loomulikult tahab iga inimene, et lumi oleks teedelt kohe lükatud ja libedus tõrjutud, aga see pole võimalik. Lepingu järgi peavad põhimaanteed olema sõidetavad neli  ja kõrvalteed kuni 36 tundi pärast lumesaju lõppu või libeduse tekkimise algust.
Kui nõuda igal pool hooldamist nelja tunniga, läheks see üle mõistuse kalliks. Kindlasti aga ei viivita teehooldaja lubatud reageerimisaja lõpuni, vaid püüab tööd teha nii kiiresti, kui ta suudab.

KUKKUMISED

Eile päeval aidati Viljandi haiglas viit libedaga kukkunut.
• Kella kolmeks pärastlõunal olid arstiabi saanud 14-, 22- ja 65-aastane naine ning kaks 54-aastast meest.
• Üks neist murdis käeluu, teistel läks kergemini.
Allikas: Viljandi haigla

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles