Minu kui arvamusliidri kuulsusetu lõpp

, kaasa mõelda söandav pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SAKALA01:   : VILJANDI, EESTI, 04MAR11
Tänavaküsitlus. Pildil Valli Veigel.
er/ Foto ELMO RIIG/ SAKALA
SAKALA01: : VILJANDI, EESTI, 04MAR11 Tänavaküsitlus. Pildil Valli Veigel. er/ Foto ELMO RIIG/ SAKALA Foto: Elmo Riig / Sakala

Peaaegu nädal aega sain nautida üldsuse tähelepanu. Tore oli lugeda ja kuulda, et vähemalt ühes üldhuvitavas küsimuses arvas Valli Veigel nii või teisiti. Tundsin end juba vägeva mõjupenskarina. Äkki täheldasin, et aupaistest sugeneb vägisi ka üle jõu käiv vastutus.

Jutt käib muidugi ikka veel kuluaarides laineid löövast teemast: pensionäride bussisõidu soodustusest.
Kuigi 17. detsembri linnavolikogu istungil varises minu arvamusliidri aupaiste kolinal kokku, püüan nüüd endale ja teistele meelde tuletada, mis oli mulle nii kurva sündmuse põhjus. On ju kurb see, kui inimene hakkab arvama, et ta saab aru asjadest, mis puudutavad suuremat hulka inimesi kui tema ise, ja avaldab neis asjus oma mõtteid isegi seitungis, aga avaldatud mõttekesed osutuvad ühel hetkel nii kaalukaks, et nende järgi joonduvad pädevad linnaametnikud. Mõttekatkest tehakse käsulaud: just nii ja mitte teisiti!
 
TEEME LÜHIDA kronoloogilise tagasivaate.
Pärast võimupööret Viljandis hakkasid levima kuuldused, et linna majanduslik seis on kuristiku äärel. Rikaste ja ilusate esindus hakkas päästma, mis päästa annab. Otsiti kokkuhoiuvõimalusi ja see on ju iseenesest tervitatav. Kurbmäng algas sealt, kus haukajate pilk jäi pidama ühiskonna nõrgimate tarbeks kulutatavatele summadele.
Juba mais või juunis tekkis kumu, et pensionäride tasuta bussisõit on nonsenss. See tuleks sootuks ära lõpetada või siis irisejate rahustamiseks neile kümme piletit kuus hambusse visata. Juulis algasid tõeliselt ahastavad appikarjed linnaeelarve lõhkiminemise ohust.
Mina nagu lihtsameelne penskar kunagi toppisin oma nina sinna, kuhu minusugusel asja ei ole. Uurisin olukorda arvude keeles. Esimene kirjutis sel teemal ilmus mult augustis. Mulle linnavalitsusest edastatud arvude põhjal tundus, et kõneks olevale kulub tõesti muljet avaldav summa, eriti jutu saatel, et eelarve on kohe lõhki, pensionärid muudkui aga sõidavad, teevad isegi 160 sõitu kuus. Aastaeelarveks öeldi olevat 158 800 eurot.
Mis mul üle jäi, ajasin käpad püsti ja kõige hullema, see tähendab soodustuse kaotamise või kümne pileti süsteemi taastamise alternatiiviks pakkusingi seitse-kaheksa edasi-tagasisõitu ehk 14–16 piletit kuus. Linnaisadele meeldis muidugi 14 piletit, sest Valli Veigel ju ütles...

 

MINU EUFOORIA, mis oli tekkinud tähelepanu keskpunkti tõusmisest, hakkas aga haihtuma. Põhjus: saatusekaaslaste käest tuli õige sapiseid märkusi stiilis, et sina võid selle arvuga rahul olla, aga sa oleksid võinud arvestada laiema üldsusega, sealhulgas eakamate tervisega, arstilkäikudega... Piiksatasin siis midagi sellist, et linnaisad on oma tarkuses sellelegi mõelnud. Lisapiletid makstakse sotsiaalosakonnas mõjuva põhjuse korral ju kinni. Võib-olla mõni tõendike või muu selline aitab rahasaamisele kaasa.
Kui arvate, et see nurisejaid rahustas, siis eksite. Kogu jahmerduse keskel hakkasin ka mina vihaseks saama.
Aasta lõpul selgus, et sellesama õnnetu kulurea jaoks oli eelarves 200 000 eurot, millest jäi vist oma 40 000 helge tuleviku tarbeks ülegi. Kui viimati nimetatud arvuga eksisin, palun juba aegsasti vabandust. Mis puutub aga 160 sõitu kuus, siis on selgunud, et need tegi ainult üks inimene, kelle – võib-olla tervisest tingitud – käitumist pole ilus laiendada kogu sõidusoodustust saavale kontingendile.

 

VIIMASE PONNISTUSE arvamusliidrina tegin detsembrikuisel linnavolikogu istungil, et päästa pensionäri taskusse kaks eurot ehk ühe edasi-tagasisõidu kuus. See teeb aastas terveni 24 eurot ehk peaaegu kahe teatripileti raha. Hindasin oma mõjujõudu kõvasti üle. Sellest ka minu kirjutise kurblik pealkiri.
Et mitte tunnistada oma täielikku hävingut, soovitasin lugupeetud volikogulastel teraselt mõelda ka uue korra sisseseadmisele. Tänapäeva moodsa tehnika abil peaks ju olema võimalik rakendada süsteemi, mis tagaks linna raha planeeritud ulatuses kasutamise, ent samas tagaks pensionäridele võimaluse oma ettenähtud hüve täies mahus kasutada.
Pean silmas ohtu, et linnavolikogul tekib kiusatus kõneks olev 7/14 sõitu rangelt ühe kuu raamidesse suruda. Miks see linnale hea oleks? Muidugi selleks, et sõitmata sõitude raha jääks linna kaukasse alles.
Kui kuuraamistikku ei ole, saab inimene teha oma sõidud vastavalt vajadusele. Näiteks sõita ühel kuul viis, aga järgmisel üheksa korda. Võib-olla oskab tark masin piletit tuvastades isegi sõidukordade jääki näidata. Lühidalt: sõiduperiood olgu või aasta, inimene ise otsustab. Pingsa mõttetöö tulemusena sain mina aastas 168 piletit.
Edu teile ja meile! Kohtume veel.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles