Pilliõppimine jäi nädalaks seisma

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi muusikakooli uksed olid terve möödunud nädala suletud. Õppetöö läheb seal lahti taas uuel nädalal.
Viljandi muusikakooli uksed olid terve möödunud nädala suletud. Õppetöö läheb seal lahti taas uuel nädalal. Foto: Elmo Riig

Lõppeval nädalal oli Viljandi muusikakooli maja suletud. Silt uksel teatas, et õpetajad on palgata kollektiivpuhkusel.


Õpilaste vanematele teeb tuska, et nädalasest pausist hoolimata tuleb neil õppetasu maksta siiski terve kuu eest.

Viljandi linnavalitsus teatas, et tänavune aasta on linnale üks raskemaid ning kulude kärpimiseks pidid linnalt palka saavad töötajad tasuta puhkust võtma. Teiste hulgas vähendati huvikoolide eelarvet arvestuslikult kümne palgata puhkusepäeva võrra. Ka Viljandi linnaraamatukogu valis kümnepäevase palgata kollektiivpuhkuse.

Ootamatu vahe

Viljandi muusikakooli õppetasu on 115—280 krooni. Väikseimat tasu küsitakse eel­astme rühmategevuses ja puhkpillistuudios osalemise eest ning suurimat süvaõppe ja tavaõppe eest koos lisapilliga.

«See on väga tore kool koos suurepäraste õpetajatega,» kinnitas ühe muusikakoolis õppiva lapse ema, kes ei soovinud oma nime leheveergudel näha. «See on aga natuke üllatav, et kuumaksu pean maksma nelja nädala eest, kuigi tegelikult jäi üks vahele. Ma tean, et tänu linna toetusele on õppemaks niikuinii väga soodne, aga ikkagi.»

Tema sõnul oli kummaline ka see, et lastele polnud nädalasest pausist keegi teatanud ning esmaspäevaks ehk 1. novembriks oli antud isegi koduseid töid teha.

Kahe samas koolis käiva lapse isa oli pausist samuti hämmastunud. «Küsimus on muidugi selles, kelle arvelt niimoodi kokku hoitakse ning kui korrektne see juriidiliselt on,» nentis ta.

Hilinenud vaheaeg

Viljandi muusikakooli õppejuhataja Marko Mägi möönis, et nädalane vaheaeg ei pruugi mööduda õppetöö kvaliteedisse jälgi jätmata.

«Kuskilt tulevad ikka tagasilöögid, kas või konkurssideks harjutamises, seda enam et varsti tuleb pikk jõuluvaheaeg,» rääkis ta. «Kindlasti polnud see normaalne, et koolimaja on pime, külm ja tühi, samal ajal kui üldhariduskoolides töö käib.»

Mägi lisas, et teisest küljest olid sügisesel koolivaheajal nende õpilastest vähemalt pooled koolis hõivatud: puhkpilli- ning sümfooniaorkester ja koor olid kolmepäevases laagris ning harjutasid hommikust õhtuni.

«Arvestades seda, et paljudel meie õpilastel polnudki tegelikult vaheaega, võib öelda, et nad said oma vaheaja lihtsalt järgmisel nädalal kätte,» selgitas õppejuhataja.

Palgata puhkust on tema sõnul võtnud ka teised linnale kuuluvad asutused. «Igal juhul oleks parem, kui sellist jama järgmistel aastatel enam ei tuleks,» nentis Mägi.

Lapsevanemad on muusikakooli kollektiivpuhkuse asjus pöördunud Viljandi abilinnapea Helle Aunapi poole. «Lubasin, et õpetajaga kokku leppides on võimalik järele võtta mõni tund, mis sellel nädalal tegemata jäi,» lausus Aunap.

Viljandi muusikakoolis õpib praegu 224 õpilast.

ARVAMUS
Helle Aunap,
Viljandi abilinnapea

Laias laastus maksavad lapsevanemad meie huvikoolides ainult kümme protsenti õppekoha maksumusest. Siiski oleme valmis neljandiku ühe kuu osalustasust tagasi maksma või leidma muid variante. Üheski teises huvikoolis pole meil sellist probleemi tekkinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles