Päevaintervjuu: Kolga-Jaani koguduses vahetub pastor

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Tooming
Ants Tooming Foto: Helgi Kaldma

Pastor Ants Toomingal on pühapäeval, 31. oktoobril kell 14 Kolga-Jaani koguduse õpetaja ametis viimane teenistus.

Õpetaja Ants Tooming, miks lahkute Kolga-Jaanist?

Mulle tehti ettepanek võtta enda hoolde Tartu Peetri kogudus ja ma ei näinud põhjust keelduda. Teenin seal juba aasta algusest saadik, mu uues koguduses on 800 aktiivset liiget.

Mu kodu on ju Tartus ning Kolga-Jaani ja Tartu vahet saalides elasime nii mina kui mu organistist abikaasa Mari nii-öelda kaksikelu. Kirikutööd ei tehta üksnes pühapäevadel.

Missuguse tundega oma senise koguduse maha jätate?

See aeg oli ilus ja armas, sest siinsed inimesed on head ja sõbralikud. Mul on kahju, et ma neid enam kuigi sageli ei näe.

Olen siin teeninud üle kümne aasta, teinud, mida suutsin, ning hoidnud koguduse ja kirikuelu sellisena, nagu see oli enne mind, eelmise pastori Heino Viksi ajal. Enne minu tulekut oli kogudusel 300 aktiivset liiget ja on seda ka praegu, aga enne kommunistide võimu oli liikmeid 2000.

Mida peate viimaste aastate saavutuseks?

Kirikutöö on põhimõtteliselt kogu aeg ühesugune ja nõuab pühendumist. Aga missugune amet seda ei nõua.

Tegin seda, mis tarvis. Kiriku roosaken on nüüd ilus vaadata ning eelmise aasta jõuludeks said korda ka kaks torniakent, mõistagi muinsuskaitse nõuete kohaselt. Ei hakka neid kiriku hoidmise käike rohkem nimetama.

Asutasin Villem Reimani kolleegiumi ja pastoraadis on avatud Reimani tuba. See mees on väärt meelespidamist ja tema mõtted edasiarendamist. Sellisteta poleks praegu Eesti riiki ega ka kirikut. Mäletatavasti oli kommunistide ajal isegi Reimani nimi keelatud.

Miks peetakse teenistusele järgnev koosviibimine rahvamajas?

Pastoraadis olev ruum mahutab ainult kuuskümmend inimest, rahvamajas on aga suur ilus saal ning avarad eesruumid — keegi ei pea tagasi minema. Pealegi kannab rahvamaja Villem Reimani nime ja selle juhataja Hovard Nurme tegutseb juba pikka aega koguduse juhatuse esimehena.

Kas uus õpetaja on teada?

Tema nimi on Peeter Parts.

Kogudus kinnitas ta ametisse 4. juulil ning uue mehe esimene tööpäev Kolga-Jaanis on 1. novembril. Järgmise pühapäeva jutlus on juba temalt.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles