Kondase keskuses ootab kinnaste rändnäitus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnas on talvel tähtis kehakate.
Kinnas on talvel tähtis kehakate. Foto: arhiiv

Kondase keskuses saab 24. jaanuarini vaadata Kristi Jõeste meistrikoja näitust «Külma vastu». Näitus on pühendatud eesti traditsioonilistele kinnastele – see on sild eilse ja tänase vahel.

Viiskümmend kinnast alustas teekonda oktoobri lõpul Tallinnast. See on ühelt poolt ood autentsetele kinnastele, nii nagu näeme neid muuseumides kogu oma värvi- ja mustririkkuse ning keeruliste tehniliste kudumisvõtetega, teisalt uudne lähenemisviis, kus ühest pisikesest detailist sünnib tänapäevane autorilooming tänapäevasele tarbijale. Vaataja ette tuuakse külluslik valik roositud, kirjatud, narmastatud, tikitud ja vikeldatud eesti kindaid, mis on kootud kohalikust lõngast peenikestel varrastel. Keskmiselt kulub ühe kindapaari peale veerandsada töötundi.

Ulase meistrikoja eestveda­ja ja kunstnik on Eesti Kultuurkapitali aastapree­miaga tunnustatud kinda­meister, Tartu ülikooli Viljandi kul­tuuriakadeemia rahvusliku tekstiili eriala programmi­juht ja lektor Kristi Jõeste. Temalt on koos Kristiina Ehiniga paari aasta eest ilmunud raamat «Kirjatud teekond», mille lood kunagistest kudujanaistest ja kaunid fotod kinnastest on tublisti aidanud kasvatada huvi eesti rahvusliku kudumiskultuuri vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles