Punavõim naasis korraks Tarvastusse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hämaras ruumis oli väljas näitus nõukogude ajast ning kõige muu hulgas hakkas silma Eesti NSV lipp. Endine vallavanem Alar Karu (vasakult), endine Vambola kolhoosi esimees Elmar Kallas ja Tarvastu kolhoosi esimees Arnold Almers meenutavad möödunud aegu.
Hämaras ruumis oli väljas näitus nõukogude ajast ning kõige muu hulgas hakkas silma Eesti NSV lipp. Endine vallavanem Alar Karu (vasakult), endine Vambola kolhoosi esimees Elmar Kallas ja Tarvastu kolhoosi esimees Arnold Almers meenutavad möödunud aegu. Foto: Jüri E. Kukk

Möödunud neljapäeval Mustla rahvamajja ajaloopäevale kogunenud noored said rohkem aimu kolhoosidest, võsaleerist, kiriku tagakiusamisest ja nõukogude inimesest, vanematele oli see üritus aga meenutus läbikäidud eluteest.


Tarvastu gümnaasiumi ajalooõpetaja Aive Kaldra ütles avakõnes, et ajaloopäev kavandati eelkõige gümnaasiumiealistele, kes teavad nõukogude ajast vaid vanemate ja vanavanemate jutustuste kaudu ning kellele tollane eluolu tundub tihtipeale lausa naljaka ja mõistetamatuna. Seepärast kandiski üritus pealkirja «Nõukogude aeg — põhjus nostalgiaks või kergendusohkeks?».



Viimasena sõna võtnud ajaloolane Peeter Kaasik andis nostalgitsejatele hävitava löögi, teatades, et jutt nõukogude inimese surmast on enneaegne.



Ta meenutas ühe tuntud poliitiku hiljutist juttu sellest, kui lõbusad olid rahvapeona välja käidud nõukogudeaegsed valimised ja kui igavad tunduvad need praegu.



«Kommunistlik õpetus langes sageli viljakale pinnasele,» nentis Kaasik ning leidis, et inimesed ei saa isegi aru, mida nad taga igatsevad, sest midagi head nõukogude ajas polnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles