Kauplusbussi kadumine teeb inimesed murelikuks

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halliste valla elanik Vilma Luik on mures, sest lähemad toidukraami müügikohad on tema kodust
nelja ja 13 kilomeetri kaugusel.
Halliste valla elanik Vilma Luik on mures, sest lähemad toidukraami müügikohad on tema kodust nelja ja 13 kilomeetri kaugusel. Foto: Marko Saarm / Sakala

Aastaid Abja, Halliste ja Karksi valla inimesi teenindanud kauplusbuss Rännumees tegi eelmisel nädalal viimase sõidu. Poepidajate sõnul on 30-aastane buss omadega läbi.

«Ma ei oskagi nüüd ütelda, mis edasi hakkab saama,» ütles üks poebussi kliente, Halliste vallas Nigula külas elav 76-aastane Vilma Luik. «Mõtted on väga kurvad, sest kauplust meil ei ole.»

Luige sõnul olid kauplusbussi töötajad väga kohusetruud ning käisid ka pühade ajal. Klient kiitis, et nad ei piirdunud toidukraami müümisega, vaid tõid apteegist rohtu ning aitasid elektrinäidu postkasti viia.

Pood on kaugel

Igal nädalal käis Nigula bussipeatuses toidukraami ostmas viis perekonda. «Nüüd kadus järjekordselt üks külaelanike kokkusaamise koht, kus uudiseid teada sai. Postkontorit meil niikuinii enam ei olnud, raamatukogu ka mitte,» rääkis Vilma Luik.

Lisaks firmale Vipmarine kuulunud kauplusbussile teenindab valda firma Elductum rändkauplus. Paraku jäävad selle peatused Luige kodukohast kaugele. «See peatub Uue-Karistes, mis on minu kodukohast nelja kilomeetri kaugusel, ning sinna minna on vaevaline,» sõnas ta.

Veelgi pikem tee tuleb ette võtta siis, kui tahta toidukraami osta nädala sees. Siis peab minema Abja-Paluojja, mis jääb Nigulast 13 kilomeetri kaugusele.

«Sel nädalal läks naabrimees arsti juurde, siis sain tänu temale ka leiva, saia ja muu hädapärased asjad,» rääkis Luik ning lisas, et ega ta abi paluda tihkagi. «Olukord on selline, nagu ta on, aga mina pead norgu ei lase, sest isa poolt on mul saare ning ema poolt mulgi veri.»

«Väga-väga kurb on, inimestest on kahju,» lausus aastaid poebussi juhataja ametit pidanud Viivika Voit, kes praegu on haiguse pärast kodus. Eelmise nädala reedeni teenindasid kauplusbussis käijaid tema elukaaslane ja palgatud abiline.

Voidi sõnutsi polnud külaelanikele bussi viimasest sõidust teatada kerge, sest paljud vanainimesed vaatasid poepidajatele suurte silmadega otsa ning küsisid: «Aga mis meist nüüd saama hakkab?»

«Ükskõik kui kahju mul ka ei oleks, ei saa ma neid paraku kuidagi aidata, sest buss, millega me toidukraami vedasime, on vana ning vajab kogu aeg remonti, rahaline pool seda paraku aga ei võimalda,» rääkis Voit. «Ma ei pidanud poebussi selleks, et rikkaks saada. Ma tegin seda südametunnistusest ning nende toredate maainimeste pärast. Paraku kiskus see nii käest ära, et ei tule enam midagi välja.»

Voidi kirjeldust mööda ei olnud kauplusbussi viimased nädalad meeldivad kellelegi: väljas oli 20 külmakraadi, aga juht ja müüja sõitsid soojenduseta külmas bussis. «Lisaks tilgub bussil tosooli ning kukub küljest küll üks ja siis jälle teine asi.»

Paarsada ostjat

Rännumees oli sõidus esmaspäevast reedeni. Kolmapäeval sõitis see Karksi vallas ning teistel päevadel nii Abjas kui Hallistes.

«Hommikul oli esimene peatus kell 11 ning lõpp oli kell 18, Halliste vallas kell 19,» lausus Viivika Voit. «Pärast seda pidi hakkama tellimusi täitma: üks tahtis rohtu, teine soola, kolmas jõusööta.»

Nädalas teenindati kolme valla peale umbes 200 inimest. «Kui ma kolm-neli aastat tagasi alustasin, oli seis kobedam. Vahepeal on aga vikatimees oma tööd teinud ning kadunud on palju vanakesi. Paljud on külmaks ajaks ka laste ja lastelaste juurde kolinud,» rääkis Voit valdades valitsevast olukorrast.

Küsimusele, mis kauplusbussi meeskonnast edasi saab, vastas Voit, et tema elukaaslane ja palgatud abiline jäävad töötuks. «Mina olen 80 protsendi ulatuses töövõimetu ning saan raske puude raha.»

Mõnes Halliste ja Karksi valla piirkonnas sõidab firma Elductum kauplusbuss. Ettevõtte juhataja Karl Koppeli sõnul on ta nõus osa eelmisele firmale kuulunud müügipunkte Abja, Karksi ja Halliste vallas üle võtma. «Selleks peame vallavanematega kokku saama ning marsruudi kindlaks määrama. Enne on tarvis see teekond läbi sõita ning siis tuleb kuulutused üles panna,» lausus Koppel ning lisas: «Seda muidugi juhul, kui rahvas soovib, aga ma arvan, et soovib.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles