Usinad valmistuvad järvejääl neljandaks Mulgi maratoniks

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal suurte raskustega ettevalmistatud kolmanda Mulgi uisumaratoni rajal oli võistluspäeval stardis umbes kakssada inimest. Neljas maraton on kavandatud järgmise nädala pühapäevale. Viljandlastel on juba praegu puhastatud rajal võimalus harjutada või niisama jäisel rajal uisutamisest rõõmu tunda.
Eelmisel aastal suurte raskustega ettevalmistatud kolmanda Mulgi uisumaratoni rajal oli võistluspäeval stardis umbes kakssada inimest. Neljas maraton on kavandatud järgmise nädala pühapäevale. Viljandlastel on juba praegu puhastatud rajal võimalus harjutada või niisama jäisel rajal uisutamisest rõõmu tunda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pakase ja rattaklubi liikmete koostöös on Viljandi järve jääl valminud uisurada ning tuleva nädala pühapäeval saab seal teoks neljas Mulgi maraton.

Viljandi rattaklubi juhi Veiko Šmidti sõnul on järvejää praegu päris korralik, nii et uisutamiseks on seal igati soodsad olud. «Enne võistluspäeva on meil kavas rada spetsiaalse lihviga veidi siluda ja paar lõiku vajavad veel kastmist,» kõneles ta.

Harjutajatele näitab teed prožektor

Viljandlased on Veiko Šmidti jutu järgi juba nädala jagu järvel uisutamas käinud ning iga päevaga on seal rahvast üha enam. «Kell 16.45 süttib prožektor, mis valgustab suurt osa võistluseks ettevalmistatud rada,» lisas ta.

Tuisk pole korraldajate kinnitusel rajale suurt kahju teinud, seda üritatakse lihtsalt võimalikult sagedasti lumest puhastada. «Õnneks pole järvel lund praegu teab kui palju ja vali tuul on meile isegi abiks olnud,» rääkis Šmidt.

20. jaanuaril asetleidval Mulgi uisumaratonil on võimalik võistelda nii 30 kilomeetri pikkusel maratonisõidul kui 10-kilomeetrisel rahvasõidul, aga osaleda saab ka üheringisel matkal. Matka lõpetanutel fikseeritakse küll aeg, ent paremusjärjestust nendest ei koostata. Kahel pikemal võistlusmaal selgitatakse paremad eri vanuse- ja võistlusrühmades.

«Mõnes võistlusklassis jagatakse auhindu mõlemal distantsil. Üldiselt on aga lühem võistlusmaa mõeldud eeskätt noortele ja seenioridele,» selgitas Veiko Šmidt.

50 kilomeetri distantsist otsustati tema ütlemist mööda loobuda seetõttu, et varasematel aastatel on nii pikale maale startinuid olnud vähevõitu.

Kõiki Mulgi maratonile registreerunuid kosutatakse võistluspaigas sooja supiga ja neil on ka pesemisvõimalus linnastaadioni olmehoones.

Maratoni põhisõidu start antakse kell 12. Rahvasõit algab kell 14 ja matk kell 14.30. Täpsemat infot saab veebist aadressidel www.rattaklubi.ee ja www.sportinfo.ee.

Võistlusele on võimalik registreeruda Sportinfos 16. jaanuari südaööni. Samuti saab end kirja panna Viljandis Vaksali tänaval asuvas kaupluses Velomoto ja Uku keskuses Hawaii Expressi poes.

Osalejaid registreeritakse ka võistluspäeval, ent siis tuleb stardiõiguse eest välja käia veidi suurem summa.

Mulgi uisumaratoni teokssaamise tähtsaim eeldus on sobiva raja ettevalmistamine. Igal aastal on rattaklubi liikmed teinud ära väga suure töö. Tänavu tunnustas kultuurkapital maratoni rajameistrit Koit Tederit selle eest Kultuuripärli auhinnaga.

Kavas on karneval ja küünlavalgusõhtu

Maratoni õnnestumine sõltub aga suuresti ka ilmast. Rattaklubi presidendi Veiko Šmidti sõnul on tänavune ilmaprognoos igati soodne: enne võistlust on oodata parajal määral külma ning rada matvat lumeuputust pole karta. Eile oli Viljandi järv 15—20 sentimeetri paksuse jää all.

Võistlusrada asub rannas ujumissildade lähedal.

Uisunädalat, mis on teoks saanud varasematel aastatel, tänavu Veiko Šmidti sõnul ei tule, küll aga tahetakse korraldada traditsiooniline küünlavalgusõhtu ja uisukarneval. «Palju sõltub siiski ilmast. Kui on ikka väga tugev tuul, on küünlavalgusõhtut keeruline teha.»

Praeguse kava kohaselt on romantiline küünlavalgusõhtu kavas 18. ja karneval 19. jaanuaril.

Eelmisest Mulgi uisumaratonist võttis osa ligemale paarsada inimest. 50-kilomeetrise sõidu võitis tosina osaleja seas Sulev Lokk. 30 kilomeetri distantsil oli 74 startinu seas nobedaim Marko Holtsmann.

REGISTREERIMINE

Uisumaratonile saab end kirja panna

• 16. jaanuari südaööni internetiaadressidel www.rattaklubi.ee ja www.sportinfo.ee

• Viljandi kauplustes Velomoto ja Hawaii Express

• võistluspäeval kohapeal.

Allikas: Viljandi rattaklubi

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles