Linde ootab Viljandi kesklinnas hirmutav üllatus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Õige pea pannakse Viljandis kahes kohas üles helkurid, mis peaksid tiivulised pesitsejad jalutajate pea kohalt minema peletama.


Viljandi keskkonnaspetsialist Reeme Remmelgas ütles, et umbes 40 peletit pannakse üles maagümnaasiumi juurde ning Jakobsoni ja Lossi tänava ristmiku äärsesse Lasteparki.
Saaremaa osaühing Arandix annab peletid lepinguga linnale tasuta kasutada ning linnavalitsus peab need tervena tagastama. Peletite ülespanek ja allatoomine jääb linna rahastada.


Reeme Remmelgas avaldas lootust, et leping saab järgmisel nädalal allkirjad ja siis renditakse helkurite paigaldamiseks tõstuk.

Arandixi linnupeletid, mida enamasti kasutatakse õhuliinide kaitsmiseks, on ruudukujulised, plastist ja mõlemalt poolt helkurmaterjaliga kaetud. Ruudu nurgad on keerlemise hõlbustamiseks ära keeratud ning päikesepaistelise ilmaga koguvad need endasse energiat, nii et helendavad mõnda aega ka pärast pimeduse saabumist.

Arandixi tootmisjuht Jaanis Sarapuu ütles, et linnupeletid peaksid Viljandisse jõudma järgmisel nädalal.

Toote omanik on üks Rootsi firma, Arandix valmistab neid ning proovib nende tõhusust põllumajanduses.

«Et peleteid alles katsetatakse, anname neid Viljandile tasuta. Oleme huvitatud tagasisidest ehk siis sellest, kui efektiivsed need lindude hirmutamisel olid,» kõneles Sarapuu. «Need on Viljandis üleval ühe aasta ning linnal on võimalik need hiljem ka ära osta.»

Sarapuu arvates on viljandlased lindudega märgatavalt suuremas hädas kui kuressaar­lased.

Reeme Remmelgas märkis, et eelmisel aastal Laidoneri platsil kasutusel olnud Ants Helinurme Töötoa helkurid andsid loodetud tulemuse: need häirisid künnivareseid ja peletasid nad mujale pesitsema. Arandixi helkurid on tema sõnul tugevama konstruktsiooniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles