Tung peole osutus üle ootuste suureks

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See, kui palju Viljandimaa lauljaid, tantsijaid ja pillimehi sammub järgmise üldpeo rongkäigus, selgub 2014. aasta hiliskevadel.
See, kui palju Viljandimaa lauljaid, tantsijaid ja pillimehi sammub järgmise üldpeo rongkäigus, selgub 2014. aasta hiliskevadel. Foto: Raigo Pajula/Postimees

2014. aastal Tallinnas peetavale suurele laulu- ja tantsupeole ihkab Viljandimaalt pääseda rohkem kollektiive kui kunagi varem.

Suurema osa nädalast laulu- ja tantsupeo sihtasutuses toimetajana töötava Viljandi tantsuõpetaja Vaike Rajaste sõnul võis juba varem eeldada, et seekordses registreerimisvoorus annab osalemissoovist teada palju Viljandimaa laulukoore, orkestreid ning tantsu- ja liikumisrühmi, kuid nende lõplik arv osutus ikkagi üllatuslikult suureks.

«Mitu neist lõpuks peole pääseb, sõltub suuresti sellest, kui palju neil õnnestub eelseisva poolteise aasta jooksul esinemiskogemusi saada ja oskusi lihvida. Tahaks väga, et neid oleks võimalikult palju,» rääkis Rajaste.

Rohkem kui mujal

Viljandimaalt laekus 150 sooviavaldust. Võrdluseks võib öelda, et näiteks Lääne-Virumaalt on registreeritud 130, Võrumaalt 105 ja Järvamaalt 95 kollektiivi. Üle riigi on endast märku andnud 2381 kollektiivi.

Sihtasutuse teabejuht ning järgmise peo ideekavandi autor Sten Weide­baum rääkis, et teema «Aja puudutus. Puudutuse aeg» on suurel määral kantud tundest, et nüüd on meie aeg — et kõik see, mis praegu sünnib, on meie käes.

«Meie vormida on tulevik ning meie puudutustest sünnib see pärand, mis järgmistele jääb. Kutsume inimesi peatuma ja mõtlema, mis on see, mis elus on päris, ning märkama oma kaasteelisi, inimesi enda ümber. Otsima oma juuri ning hoidma seda, mis on tõesti kallis.»

Hando Runneli traktaat

Sten Weidebaumi sõnul on korraldajaid seni kindlal kursil hoidnud Hando Runneli traktaadist «Vaimsuse hoidmine elukohustusena» pärinev mõttetera, et mustus on isetekkeline, kuid puhtust peame looma alatasa.

Tehnilisi üksikasju silmas pidades pani teabejuht registreerunud kollektiivide juhtidele südamele, et nad jälgiksid kõiki pidu puudutavaid teateid, mis neile e-postiga laekuvad, ning laulu- ja tantsupeo sihtasutuse kodulehte. «Kindlasti tuleb silm peal hoida registril, mille kaudu edastame väga olulist infot,» rõhutas ta.

Neil, kel tekib registreerimise asjus täiendavaid küsimusi, soovitatakse need läkitada Vaike Rajaste aadressil vaike.rajaste@kul.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles