Võrtsjärve jääpragu neelas saani ja lõhkus auto

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrtsjärvel vajuvad sõiduvahendid läbi jää igal aastal. See pilt on meenutus mullusest talvest, kui jääauku vajus motoroller.
Võrtsjärvel vajuvad sõiduvahendid läbi jää igal aastal. See pilt on meenutus mullusest talvest, kui jääauku vajus motoroller. Foto: Elmo Riig

Ehkki Võrtsjärve jää on piisavalt paks, et kanda suuri autosid, juhtub jääpragudes õnnetusi. Nädala jooksul on järve uppunud inspektorite mootorsaan ja kannatada saanud kaluri auto.

Eelmisel nädalal juhtus õnnetus Valgamaa keskkonnainspektorite mootorsaaniga, mis ühte jääprakku sulpsatas. Inimesed pääsesid terve naha ja kuivade rõivastega ning kalurid aitasid hiljem saani järvepõhjast välja õngitseda.

«Õnnelik õnnetus,» tunnistas keskkonnainspektsiooni Viljandimaa büroo juhataja Naima Täär. Tema sõnul olid Viljandi ja Valga inspektorid ühisel reidil, kui mootorsaan vette kadus.

Kirjelduse kohaselt märkasid inspektorid enda ees olevat laia jääpragu ja üritasid pidurdada, saan läks aga külglibisemisse ja kadus vette.

«Kui iga päev järvel ei käi, siis võib ikka juhtuda,» nentis Võrtsjärvel töötav kutseline kalur Marko Vaher. Et ta ise käib iga päev võrke kontrollimas, siis ta juba teab, kus ohud varitsevad. Mõnda kohta on viidud ka plangud, juhuks kui pragu peaks laiemaks minema ja sealt enam üle ei pääse.

Õnnetusi juhtub aga ka sageli jääl käivatel kaluritel. Nii sõitis esmaspäeval üks kalur oma auto rehvid ja silla jääl puruks. Aeg-ajalt juhtub, et üks jääserv surutakse teise alla ning tekib terav mitmekümne sentimeetri paksune takistus. Selle otsa kalur autoga sattuski.

«Mul endal on aastaid tagasi sama lugu juhtunud. Käisin korra järve pealt kodus ja tagasi sõites oli see äär tekkinud. Kõik neli rehvi sõitsin puruks,» meenutas Marko Vaher.

Kui praod välja arvata, on jää tema hinnangul järvel turvaliselt paks. «Eks see sula võta nüüd õhemaks, aga praegu kavatsevad isegi jääpurjetajad tulla siia Eesti meistrivõistlusi korraldama,» teadis ta.

Autode või saanidega järvel hullajad on end tänavu korralikult üleval pidanud ning õnnetusi pole juhtunud. Vaher kinnitas, et tema pole kuulnud ühestki juhtumist, kus jääl sõitu proovivad autojuhid oleksid endale või autole Võrtsjärvel liiga teinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles