Riigile saab edaspidi esitada vaid e-arveid

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmesuguste õngitsuskirjade saatmine on üks levinuim petuskeem, mille abil kurjategijad üritavad hõlptulu teenida.
Mitmesuguste õngitsuskirjade saatmine on üks levinuim petuskeem, mille abil kurjategijad üritavad hõlptulu teenida. Foto: AIVAR AOTÄHT/SAKALA

Praegu on riigiga arveldavatel ettevõtetel just õige hetk üle vaadata oma raamatupidamise korraldus, et oleks piisavalt aega ettevalmistuseks e-arvetele üleminekuks. Riigikogus läbis esimese lugemise raamatupidamise seaduse muutmise seaduse eelnõu, mille jõustudes uue aasta algusest põhineb arveldamine avaliku sektoriga täielikult e-arvetel.

Enamik uuema põlvkonna raamatupidamistarkvarasid pakub võimalust e-arve saatmiseks nii, et kogu käitlemine on elektrooniline: arve edastatakse operaatori vahendusel ühest raamatupidamistarkvarast otse teise ning saaja ei pea enam arve andmeid käsitsi sisestama.

Kui kasutatakse vanema põlvkonna raamatupidamistarkvara või kontoritarkvara, saab e-arvet koostada ja saata teenusepakkuja kaudu. Infot saatmisvõimaluste kohta saab rahandusministeeriumi kodulehelt. Mikro- ja väike- ning keskmise suurusega ettevõtetele pakub riik võimalust kasutada e-arvete koostamiseks ja edastamiseks tasuta tarkvara e-arveldaja aastatel 2017-2018.

2017. aasta algusest peab avalikule sektorile esitatav arve nii kauba müümisel kui teenuse osutamisel olema elektrooniline. Üleminek e-arvetele tähendab avalikule sektorile umbes 2,5 miljoni euro suurust kokkuhoidu aastas. Raamatupidamise seaduse muutmise seaduse eelnõu on plaanis riigikogus teist korda menetleda oktoobris ja novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles