Minister avas kutsekooli õpilastele kallilt ja kaua valminud ühiselamu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki ametlikult avati uus õpilaskodu eile, kolisid Vana-Võidus õppivad noored majja juba selle aasta algul.
Ehkki ametlikult avati uus õpilaskodu eile, kolisid Vana-Võidus õppivad noored majja juba selle aasta algul. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile õnnistati ja avati Vana-Võidus Viljandi ühendatud kutsekeskkooli õpilaskodu, mis oleks lepingu järgi pidanud valmima juba eelmisel aastal.

Kutsekooli ühiselamute ehitamist saatsid viperused algusest peale. 2009. aasta septembris võitis aktsiaselts Facio Ehitus küll riigihanke, kuid loobus pikkade läbirääkimiste järel siiski ehitamisest, sest kool ei soovinud temaga lepingut sõlmida.

Alles üle-eelmise aasta novembri teisel poolel sõlmis kool lepingu uue ehitajaga, aktsiaseltsiga Eviko, kes pidi õpilaskodud valmis saama mullu 1. augustil.

Juba enne käesoleva kooliaasta algust oli selge, et Vana-Võidu õpilased uutesse ruumidesse veel niipea ei pääse. Septembris valmis küll esimene maja 118 noorele, kuid teise ehitamisega läks veel aega.

Õpilased külalistemajas

Kool otsis lisaraha ja majutas 60 kaugemalt pärit õpilast kaheks nädalaks Männimäe külalistemajja, kust nad just sel puhul käiku pandud bussiga kooli viidi. Meie maakonna noored pidid aga igal hommikul tavaliste bussidega Viljandisse ja siit edasi kooli sõitma.

Kui Männimäe külalistemajast said õpilased ühiselamusse septembri keskel, siis maakonnast kooli sõitvad noored pidid hommikuti bussi peale jooksma veel mitu kuud hiljemgi.

«Meie maakonna õpilased said kõik uuest aastast majja,» rääkis ühendatud kutsekeskkooli direktor Tarmo Loodus. «Koolil läks sõiduraha küll selle võrra rohkem, aga selle tasub niikuinii riik.»

Teine ühiselamu sai valmis eelmise aasta detsembris ja õpilastele avati see pärast jõuluvaheaega. Nüüd seisab uhke 260 kohaga maja aga pooltühjana.

«Praegu on täidetud umbes 150 kohta, aga see arv muutub, sest osa õpilasi on praktikal ja osa pole lihtsalt veel sisse kolinud,» selgitas õpilaskodu juhataja Eha Kallas. Tema kinnitusel on õppurite arv seal aasta-aastalt suurenenud, kuid nüüd on ruumi varasemast tunduvalt rohkem ja sellepärast tundubki, justkui poleks õpilaskodu laiendamise järele tegelikult vajadust olnud.

Kutsekoolid lüüakse läikima

«Meie õpilaste arvu mõjutas masu päris korralikult. Enam ei saanud lihtsalt tööle minna, sest töökohti ei olnud, ja nii tulid noored hoopis õppima,» selgitas Eha Kallas.

Eilsel avamisel osalenud haridusminister Tõnis Lukase sõnul ei ole kutseharidusse investeeritud raha kuidagi maha visatud ja seetõttu on Eesti kutsekoolidel üha enam uusi ja renoveeritud juurdeehitisi.

«Meie eesmärk on lüüa kõik kutsekoolid läikima kui prillikivi. See annab palju juurde kooli kvaliteedile ja seal valitsevatele emotsioonidele,» kõneles Lukas.

Riik investeeris Viljandi ühendatud kutsekeskkooli õpilaskodu ehitusse 2,05 miljonit eurot. Ilmastiku tõttu tegemata jäänud haljastustööd loodab direktor Tarmo Loodus lõpetada enne kooliaasta lõppu.

KUUPÄEVAD

Ühiselamute ümberehitamine algas 2009. aasta sügisel.
• Lepingu järgi pidid ühiselamud valmima 1. augustiks 2010.
• Reaalselt lõppes ehitus 2010. aasta detsembris.
• Objekt saab valmis käesoleva aasta 30. mail.
Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles