Lihakuningas piiramisrõngas

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Soorm
Teet Soorm Foto: Kirsti Kivestu

Baltimaade suurim seafarm Ekseko elab piltlikult öeldes püssirohutünni otsas. Halastamatu Aafrika katk on ta piiramisrõngasse võtnud. Nüüd jääb üle ainult hinge kinni hoida ja loota, et katkubakter sisse ei pääse. Kõik selle takistamiseks on tehtud, kehtestatud erakordselt karmid ohutusnõuded, kuid oht püsib.

Katk on inimestes alati õudust tekitanud. Must surm on nüüd küll inimesed rahule jätnud, kuid ette võtnud loomad. Vanad eestlased uskusid, et katk liigub ringi looma kujul, enamasti valge kitsena. Ka lõuna­slaavi rahvastel oli täpselt teada, kuidas loomakatk ringi käib. Ta võtab naise kuju, kellel on käes sõnnikuhark. Ise katk loomade juurde ei läinud, vaid laskis ennast sõnnikuhargina lauta viia. Kord juba sees, siis halastust loota polnud.

Iga päev toob kõhedust tekitavaid uudiseid uute katkukollete avastamise kohta. Katkuga käivad kaasas palavik, verejooksud ja põletikulised muutused elundites. 100 protsenti loomadest sureb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles