Piimakvoodi arutelu jätkub juulis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootmiskvoodid pidid Euroopa Liidus piirama võimalikku ületootmist, ent pärast seda kvoodiaastat piirang kaotatakse. Siiski säilib veel oht, et ületootmine käesoleval viimasel kvoodiaastal toob kaasa trahvi.
Tootmiskvoodid pidid Euroopa Liidus piirama võimalikku ületootmist, ent pärast seda kvoodiaastat piirang kaotatakse. Siiski säilib veel oht, et ületootmine käesoleval viimasel kvoodiaastal toob kaasa trahvi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusnõukogul õnnestubki juulis saavutada kokkulepe  piimakvoodi ületamise tasu leevendamiseks viimasel kvoodiaastal ja selle kinnitab ka Euroopa komisjon, ei pruugi hirm trahvi ees kaduda.

Mitme riigi, sealhulgas Eesti tootjatel võib seista ees olukord, kus tuleks kvoodi ületamise eest tasu maksta. Kvoodiületustasu suurus on saja kilogrammi piima kohta 27,83 eurot. Perioodil 2014–2015 on Eestile määratud piimakvoodi suurus 692 926 049 kilogrammi. Eelmisel kvoodiaastal ehk 2013–2014 oli piima korrigeeritud tarnekvoodi täitumus 99,41 protsenti.

Kvootide kinnitamisega liikmesriikidele soovis Euroopa Liit piirata võimalikku ületootmist. Kui riigile eraldatud tootmiskvoot on ületatud, peavad individuaalsetest kvootidest enam tootnud ettevõtted maksma kvoodiületustasu. Piimakvootide kaotamine alates 1. aprillist 2015 otsustati 2008. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles