Politsei alustab relvade loovutamise kampaaniat

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvad.
Relvad. Foto: AFP / Scanpix

Politsei korraldab ka selle aastal 8.—23. detsembrini elanikelt relvade kogumise kampaania. Üleriigilise kampaania eesmärk on vähendada registreerimata relvade hulka ja suurendada seeläbi ühiskonna turvalisust.



Kampaania on mõeldud eelkõige tulirelvade loovutamiseks, kuid politsei ootab vihjeid ka kõikide teiste relvade, näiteks gaasi-, pneumo- ja külmrelvade ning kõikvõimalike tulirelva osade ja laskemoona kohta.

Tulirelvade ja nende oluliste osade ning laskemoona seaduslikuks valdamiseks peab omanikul olema politsei väljastatav relvaluba või kollektsioneerimisluba. Relvaloata tulirelva omamine on seadusega karistatav.

Ekslikult on inimeste hulgas levinud arvamus, et kui nende valduses olev tulirelv ei ole töökorras, laskekõlblik või on roostes, ei pea seda politseis registreerima ning relvaluba taotlema. Laskekõlbmatu on tulirelv vaid siis, kui seda on tunnistanud kehtestatud reeglite järgi vastava tegevusloaga isik ja kinnitanud pädev asutus oma dokumendiga.

Inimesed, kel on registreerimata tulirelv või kes on teadlikud seadusliku omanikuta tulirelvadest, peaksid sellest kindlasti teavitama kohalikku politseid. Mingil juhul ei maksa ise relvaga politseisse tulla. Ühendust tuleb võtta kohaliku konstaabliga, kes tuleb tulirelvale järele ja viib selle ohutult politseisse hoiule.

2008. aasta kampaaniaga loovutati 92 relva. Nende seas oli 78 tulirelva, kaheksa külmrelva, viis gaasirelva ja üks õhkrelv. Koguti ka relvaosi, ligi 3000 padrunit ja üheksa purki püssirohtu. Haruldasi relvi eelmisel aastal ei loovutatud, küll aga kogus Lõuna politseiprefektuur ligi 2500 padrunit, mille hulgas oli suur puukast omavahel kokku roostetanud Saksa vintpüssi padruneid ja kaks ämbritäit vene päritolu padruneid. Nii Saksa vintpüssi padrunid kui Vene päritolu padrunid olid halvas seisukorras ning arvatavasti Teise maailmasõja ajast. Suurem osa relvi, millest inimesed politseile teada andsid, olid kehvas seisukorras ja kasutuskõlbmatud.

Politsei korraldab relvade kogumise kampaaniaid 2004. aastast ja jätkab seda tegevust seni, kuni ühtegi ebaseadusliku relva enam inimeste käes ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles